”Nu pressas statsministern av kraven från oppositionen”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Oppositionens krav på att blixtinkalla försvarsberedningen pressar statsminister Magdalena Andersson. Frågan löstes inte heller vid onsdagens partiledarsamtal, men ett besked väntas inom en vecka.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

När statsminister Magdalena Andersson höll presskonferens sent på onsdagseftermiddagen underströk hon allvaret i det försämrade säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde.

Sverige kan aldrig acceptera de långtgående krav som Ryssland har ställt, menade statsministern.

Samtidigt fortsätter den ryska militära uppbyggnaden längs gränsen mot Ukraina. Bedömare varnar för att ett krig rycker närmare samtidigt som de diplomatiska ansträngningarna fortsätter för att lösa konflikten.

Hård kritik mot regeringen

Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast, framhöll statsministern och betonade samtidigt vikten av information och dialog med övriga partier i riksdagen. Allt för att skapa stabilitet kring Sveriges agerande.

Den senaste tiden har annars oppositionspartierna till höger riktat hård kritik mot regeringen, som man menar inte för någon dialog med riksdagen.

Det finns också en majoritet i riksdagen för att blixtinkalla Försvarsberedningen, ett forum för konsultationer och samråd mellan regering och riksdag i frågor som rör försvars- och säkerhetspolitik.

Hittills har regeringen avvisat detta förslag. Sannolikt för att man vill undvika en situation där olika riksdagspartier vill övertrumfa regeringen med nya satsningar på försvaret. I stället vill regeringen bibehålla sin handlingsfrihet och göra de förstärkningar den finner lämpligt efter samråd med Försvarsmakten.

Uppenbart inte nöjda

Vid dagens möte föreslog statsministern att en ny grupp med företrädare för riksdagspartierna ska sammankallas. En sådan grupp ska diskutera en uppdatering av den nationella säkerhetsstrategin. Den nationella säkerhetsstrategin är ett offentligt dokument som tar upp en rad olika typer av hot, till exempel terrorism, militära hot, klimathot och energiförsörjning. Den nuvarande strategin presenterades 2017 och ska nu uppdateras. Det är kring denna uppdatering statsministern nu vill ha samtal med oppositionen.

Men uppenbart vill inte oppositionen nöja sig med detta. Efter mötet på onsdagen vidhöll flera partiledare sina tidigare krav om att snabbinkalla Försvarsberedningen. Ett syfte med detta är att undersöka om försvaret behöver ytterligare förstärkningar i det nuvarande läget.

Statsministern lät på den efterföljande presskonferensen inte lika avvisande till detta som bland annat försvarsministern tidigare. Däremot framhöll hon också andra forum där den här typen av frågor kan diskuteras, till exempel utrikesnämnden och riksdagsutskotten.

Magdalena Anderssons uttalanden på onsdagen kan dock tolkas som att regeringen är beredd att svänga i frågan. Och frågan är förstås hur länge regeringen kan stå emot en riksdagsmajoritet i ett läge där statsministern själv understryker vikten av samtal och dialog.

Även om regeringen ansvarar för utrikespolitiken är den nuvarande regeringen en smal minoritetsregering och i allvarliga lägen anses det vara viktigt med en bred enighet i riksdagen.

Ett besked från regeringen om Försvarsberedningen väntas inom en vecka.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.