Nu ska it-attackerna rapporteras

Uppdaterad
Publicerad

För bara en vecka sen blev flera stora medier utsatta för en överbelastningsattack som slog ut en lång rad sajter, och även svenska myndigheter utsätts ofta för olika it-attacker. Nu måste alla incidenter rapporteras till MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap.

På myndigheten för samhällskydd och beredskap har man övat verkliga skräckscenarier på hur det kan se ut om man blir utsatt för en IT-attack.

– När datorn inte funkar i dagens moderna värld kan man undra hur länge vi klarar oss utan till exempel el och telekom. Min uppfattning är att det redan efter några dagar påverkar hela samhället, säger Richard Oehme på MSB och fortsätter:

– Vad händer under vintertid om värmen inte fungerar i huset och folk inte får mat?

Medieattacken

Att det i dag verkligen går att genomföra stora samordnade it-attacker blev uppenbart när en lång rad mediers sajter nyligen släcktes ner.

– Det här är väl ett skräckscenario om det skulle bli ett ännu större avbrott. Om många saker inträffar samtidigt och samhällsviktiga funktioner slås ut, säger Richard Oehme.

Myndigheterna ska rapportera

Även myndigheter utsätts för olika angrepp, enligt MSB. Vissa har sämre it-säkerhet än andra, men det finns ingen ordentlig överblick kring hur många störningar det handlar om.

Därför måste nu samtliga myndigheter från och med den 1 april rapportera in alla it-incidenter till MSB.

– Vi kommer att väldigt fort kunna bedömma om det är fler som är drabbade vilket vi inte kan göra i dag. Vi kan gå ut med varningar och få en bättre lägesbild. Vi kommer att kunna stödja och göra prioteringar i samhället, säger Richard Oehme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.