Foto: TT

Nollvision ska tas fram för att stoppa våldet mot kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Idag tillsatte regeringen en utredning som ska förebygga våldet mot kvinnor.

Varje år dödas ett 30-tal kvinnor av män. Drygt hälften sker i en nära relation. Regeringen ska nu utarbeta en nollvision mot mäns våld mot kvinnor.

– Mäns våld mot kvinnor ska upphöra . Det handlar om våld i nära relationer, men också om våldtäkter i parken, näthat och om hedersrelaterat förtryck, säger jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP).

Korta och långsiktiga mål

Den här utredningen ska utveckla mål på både kort och lång sikt samt lämna förslag på hur de ska följas upp.

– Alliansen har satsat över 1 miljard kronor på att bekämpa mäns våld mot kvinnor, men då mest i projektform. Nu har vi en massa erfarenheter och nu är det dags att ta fram en strategi, som genomsyrar allt arbete från skola till polisen, säger Maria Arnholm.

Om ungefär ett år räknar regeringen med att arbetet ska visa resultat.

– Då räknar jag med att också få idéer om vad som är rimligt om att ha för ambitioner, hur fort kan det gå. Vi vill att det ska upphöra genast, men utredaren kommer att ge oss mål som är realistiska och som vi kan jobba mot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer