Åke Hedhammar vid Svenska kennelklubben är initiativtagare till inventeringen av trubbnosiga hundar Foto: SVT

Nu ska trubbnosiga hundar inventeras

Uppdaterad
Publicerad

Hundar med trubbig nos är ofta så hårt avlade att de lider av andningssvårigheter. I vissa fall är plågan så stor att de kan behöva avlivas. Nu ska Svenska Kennelklubben göra en inventering av hälsoproblemen hos den här typen av hundar.
– Det kan ju inte ha varit meningen att det skulle bli såhär, säger veterinären Åke Hedhammar som tagit initiativ till kartläggningen.

Svenska kennelklubben vill ta reda på hur stora hälsoproblemen är hos trubbnosiga hundar. Samtidigt vill de undersöka om det finns friska hundar att avla på.

– Vid sidan av alla andra åtgärder vi försöker vidta så tänkte vi verkligen inventera och se hur det ser ut och kanske plocka fram lämpligare avelsdjur än vad man idag ofta använder sig av, säger veterinären Åke Hedhammar.

Handlar om 50 till 100 hundar

Det är raserna bostonterrier, engelsk och fransk bulldogg och mops som ska inventeras. Totalt ska mellan 50 och 100 hundar av varje ras kontrolleras. Svenska kennelklubben ska undersöka hundar som redan finns i deras register men även leta efter hundar på bland annat sociala medier.

Trubbnosiga hundar är populära raser med ett bra temperament. Men de är hårt avlade. De korta nosarna leder ofta till att hundarna har svårt att andas och reglera kroppstemperaturen.

Veterinären Monika Stavenborn arbetar också med inventeringen och har själv haft mops i 41 år. Hon säger att det är en väldigt trevlig ras, men att ägarna ska vara uppmärksamma på hur hunden andas.

– Blir det uppenbara problem ska man naturligtvis uppsöka veterinär, säger Monika Stavenborn.

”Förtjänar ett bättre liv”

Veterinären Åke Hedhammar vid Svenska kennelklubben

Enligt veterinären Åke Hedhammar är poängen med Svenska Kennelklubbens inventering inte att ta bort hundar med trubbig nos helt. Men de vill få bort de hundar som har så platt nos att de har svårt att andas.

– Det kan ju inte ha varit meningen att det skulle bli såhär, säger Åke Hedhammar.

– De kan lida ganska mycket av att inte kunna andas och till och med behöva avlivas. Vi vill ju gärna hitta ett sätt att göra dem bättre, för att de förtjänar ett bättre liv helt enkelt.

  1. Titta på föräldrarna om de verkar ha problem med att andas.
  2. Försök välja en valp med lite längre nos
  3. Var noga med vilken uppfödare du köper hunden ifrån.
  4. Köp aldrig en hund från ett annat land på nätet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer