Elias mamma Sofia är tagen av reaktionerna, men bedyrar samtidigt att diskussionen måste fortsätta: ”Det finns så många situationer där de här barnen väljs bort”. Elias och Sofia är fingerade namn. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Henrik Holmberg/TT

Nu vill Sverige bjuda Elias, 4, på kalas

Uppdaterad
Publicerad

Många har berörts av SVT Nyheters artikel om fyraårige Elias som inte blev bjuden på födelsedagskalas på grund av sin funktionsnedsättning. Nu öppnar flera familjer sina hem för pojken och hans anhöriga.

– För varje oklok förälder finns det 30 fantastiska vuxna, säger mamma Sofia.

I går berättade SVT Nyheter om Elias, 4, som är den enda i sin förskolegrupp som inte blivit inbjuden till ett födelsedagskalas.

Artikeln har väckt starka reaktioner och flera personer har hört av sig till SVT Nyheter och bett oss förmedla sitt stöd till familjen.

Ett företag har också hört av sig och erbjudit gratis fika och tårta. När SVT når Sofia på torsdagsförmiddagen är hon tagen.

– Helt otroligt! För varje oklok förälder finns det 30 fantastiska vuxna, säger hon.

”Jag är glad, rörd och tacksam”

”Mitt hjärta gick sönder fullständigt”, ”bestört” och ”förbannad” är bara några av reaktionerna. Andra i liknande situation har delat med sig av egna upplevelser och flera personer vill bjuda in Elias till kalas i sina hem.

– Det är ett fantastiskt engagemang som har riktats tillbaka till oss. Jag är glad, rörd och tacksam, säger Sofia.

Hon hälsar också att Elias mår bra och att han är glad och trygg.

– Men det är härligt att kunna tacka så fantastiskt mycket för alla fina erbjudanden.

”En situation som de flesta föräldrar kan leva sig in i”

Samtidigt är Sofia mån om att diskussionen fortsätter.

– Det här är en situation som de flesta föräldrar kan leva sig in i oavsett om de har funkisbarn eller inte. Alla barn, och ännu mer funkisbarn, måste få finnas till på sina egna villkor, säger hon och fortsätter:

– De måste räknas in, för det gör de inte alltid. Det finns så många situationer där de här barnen väljs bort. Och jag tror att det finns många barn, funkis eller inte, som inte blivit inbjudna till ett enda kalas.

Fotnot: Elias och Sofia heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.