Komikern Özz Nûjen befarar att de i hans bransch som inte är hårdhudade försvinner på grund av hatet. Foto: Staffan Löwstedt, SvD / TT

Nûjen om hatet på nätet: Det är klart man funderat på om det är värt det

Uppdaterad
Publicerad

Özz Nûjen är en av Sveriges mest kända komiker och känner väl igen sig i den dystra bild som Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) ger i sin rapport ”Det digitala hatets karaktär”.

Nära varannan person i FOI:s undersökning har drabbats av hatfulla kommentarer och i komikerbranschen menar Özz Nûjen att självcensur förekommer som en direkt konsekvens av detta.

FOI:s forskningsrapport ”Hatets karaktär” har genom en större datainsamling från internetforumet Flashback granskat tiotusentals kommentarer på nätet. Undersökningen har fokuserat på ett antal publika yrkeskategorier som i någon utsträckning har sin arbetsplats online.

Özz Nûjen har själv noterat ett samhällsklimat i snabb förändring, på bara några år menar han att tonen gentemot medmänniskor har förändrats.

”Då gör man någonting rätt...”

Han ser en uppenbar risk om utvecklingen fortsätter åt fel håll.

– Riskerna är att de som inte är lika hårdhudade försvinner. En kollega till mig som jag tycker jättemycket om som komiker, Henrik Schyffert, han försvann ju. Han slutade säga vad han tycker och tänker, säger han.

Han fortsätter:

– Det är klart man har funderat på om det är värt det. Men jag tänker att om jag lyckas göra rasister, fascister och islamister arga, då gör man ändå någonting rätt.

Väljer bort skämt för att slippa hatet

Jämfört med andra yrkesgrupper som undersöks av FOI klarar sig komiker relativt sett lindrigt undan. 47 procent av de personer som undersökts har utsatts för hat. Özz Nûjen tror det beror på innehållet och att många värjer sig för att skämta om ämnen som man vet är känsliga.

Tror du dina kollegor väljer bort skämt på grund av hat?

– Jag vet att komiker väljer bort skämt. Jag ser det själv, komiker som är nära mig, fastän de har väldigt roliga rutiner väljer bort det för att slippa tjafset.

Varför gör man det?

– Vi är olika rädda, vi är precis som resten av samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.