Foto: TT

Reinfeldt: Jag var inte informerad

Uppdaterad
Publicerad

I dag fortsätter utfrågningen om Nuon-affären i riksdagens konstitutionsutskott.I dag var det dags för statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att svara på frågor.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) kommenterade i dag Nuonaffären i Konstitutionsutskottet. Den viktigaste frågan är hur mycket statsministern informerades inför affären som genomfördes 2009 och kostade Vattenfall 89 miljarder kronor netto. Sedan dess har värdet skrivits ned kraftigt. Affären har kallats statens sämsta någonsin.

På Konstitutionsutskottets ordförande, Peter Erikssons (MP) fråga vad regeringen och statsministern visste, svarade Reinfeldt:

– Jag fick veta om förvärvet efter att det blev offentligt, sa Fredrik Reinfeldt.

Peter Eriksson frågade också om Reinfeldt hade pratat med förra näringsministern Maud Olofsson (C) om att ett ”större förvärv var på gång”.

– Nej, jag var inte informerad om detta, svarade Reinfeldt.

Även Borg nekar

Tidigare i veckan utfrågades finansminister Anders Borg som sade att han inte fick veta något om affären  – annat än genom media.

I tidningen Dagens Industri stöds i dag Anders Borgs version av Nuon-härvan av tidigare budgetchefen Bo Netz.

Finansdepartementet var inte informerat om Nuon-affären, säger Netz till tidningen.

Enligt Netz nåddes aldrig Borg av Maud Olofssons klartecken till helstatliga Vattenfalls kritiserade köp av det nederländska bolaget.

Kritik mot Olofsson

I SVT:s Aktuellt diskuterade på onsdagen DN:s chefredaktör Peter Wolodarski Nuon-affären med Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin.

–  Statsministern och finansministern har känt till detta. Jag bedömer det som osannolikt att de inte skulle ha gjort det, sade Peter Wolodarski.

Förra näringsministern och centerledaren Maud Olofsson var ansvarig minister när affären genomfördes. Hon har avböjt att komma till konstitutionsutskottet (KU) för att utfrågas, något som hon fått kraftig kritik för.

Annie Lööf, hennes efterträdare på båda posterna, sade i SVT:s Agenda för några veckor sedan att hon för sin del skulle valt att låta sig höras i KU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenfalls Nuon-köp

Mer i ämnet