Statsminister Stefan Löfven (S) med USA:s president Donald Trump under deras möte i Vita huset i Washington den 6 mars 2018. Då hade USA ingen ambassadör i Sverige sedan över ett år. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ny amerikansk ambassadör dröjer i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det är två år sedan den tidigare USA-ambassadören i Sverige, Azita Raji, lämnade sin post. Det inträffade samma dag som president Trump installerades. Men det finns fortfarande ingen ambassadör på plats i Sverige. Nu har den andra tillfälliga chefen tillträtt – Clifford Bond som är ny chargé d’affaires .

När Donald Trump blev USA:s president i januari 2017 fick flera amerikanska ambassadörer runt om i världen lämna sina uppdrag. En av dem var Azita Raji i Stockholm. Hon tillsattes av den tidigare presidenten Barack Obama.

På samma sätt fick USA:s ambassadörer i Finland, Norge och Danmark sluta sina uppdrag.

Azita Raji ombord på ett amerikanskt örlogsfartyg i samband med ett flottbesök i Stockholm i juni 2016 då hon var USA:s ambassadör i Sverige. Foto: Alyssa Weeks/U.S. Navy

Men USA tillsatte en ny ambassadör i Danmark ganska snabbt.  I november 2017 godkände senaten den nya ambassadören. Några månader senare, i februari 2018, tillträdde en ny ambassadör i Norge. Efter ytterligare några månader, i maj 2018, installerades ny ambassadör i Finland.

USA valde en annan väg i Sverige och utnämnde en tillfällig chef för ambassaden i Stockholm, David Lindwall som var chargé d’affaires mellan januari 2017 och december 2018.

Nu är han ersatt av ännu en ny tillfällig chef, Clifford Bond är ny chargé d’affaires i Stockholm.

– Sverige ligger ändå efter de andra nordiska länderna. De nya ambassadörerna till Finland, Danmark och Norge är redan godkända av senaten, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier på Uppsala universitet.

En av få arkivbilder av Clifford Bond (andra till höger). Fotot är taget 2003 när han var ambassadör i Bosnien-Hercegovina och mötte en av presidenterna där. Foto: US Navy/Wikimedia Commons

PayPal-grundare

Men USA:s president Donald Trump har utsett en ny ambassadör som han vill placera Sverige. I november 2018 nominerade Trump finansmannen och PayPal-grundaren Ken Howery. Men senaten har inte godkänt honom ännu.

– Den utnämnde ambassadören Howery väntar för närvarande på ett datum för utfrågning i senaten, säger Ruth Newman som är presstalesperson på den amerikanska ambassaden.

Det finns få bilder av finansmannen Ken Howery som Donalt Trump nominerat som ambassadör i Sverige. Foto: Skärmdup av Twitter

Långsam Trump

Professor Dag Blanck säger att det är inte ovanligt att det kan ta tid mellan ambassadörer. Det beror bland annat på att nya ambassadörer måste godkännas av senaten, vilket kan ta lång tid. Men tillägger att Trump är ovanligt långsam.

Blanck säger att det kan bero på prioriteringar, men att det kan även finnas andra förklaringar.

– Ibland ber den tillträdande presidenten att den utgående ambassadören sitter kvar till den nya är på plats. Detta skedde inte då Trump blivit president och Azita Raji lämnade posten samma dag som Trump installerades. Trump har också varit ovanligt långsam med utnämningar till vissa poster, säger Dag Blanck.

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier. Foto: SVT

Profilerad inom säkerhetspolitik

Clifford Bond, som tillträtt som chargé d’affaires i Stockholm har en lång karriär inom USA:s utrikesförvaltning och är egentligen pensionerad.

Han har tidigare tjänstgjort som ambassadör i Bosnien och Hercegovina. Han var chargé d’affaires i Estland innan han tillträdde i Stockholm och har bland annat tjänstgjort vid ambassaderna i Moskva, Bryssel , Stockholm och Prag.

Han är profilerad inom frågor som rör säkerhetspolitik.

– USA:s regering sätter stort värde på relationen till Sverige och kommer att fortsätta samarbeta med den svenska regeringen för att stärka banden, säger Ruth Newman, presstalesperson på USA:s ambassad.

Fördjupat försvarssamarbete

Under de senaste åren har USA och Sverige bland annat utökat sitt försvarssamarbete.

Våren 2018 träffade försvarsminister Peter Hultqvist (S) USA:s dåvarande försvarsminister James Mattis och Finlands försvarsminister Jussi Niinistö i Washington för att underteckna en trilateral avsiktsförklaring om fördjupat samarbete.

Sedan dess har James Mattis avgått som försvarsminister i Donald Trumps regering.

Peter Hultqvist har även haft överläggningar med James Mattis företrädare, Ashton Carter, som var försvarsminister i Barack Obamas regering. Sommaren 2016 undertecknade de en bilateral avsiktsförklaring om fördjupat samarbete.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.