Foto: TT

Ny app ska underlätta vintercyklande

Publicerad

I Luleå utvecklas en cykelapp som ska ge information om väglag direkt till cyklisterna. – För bilister finns det mycket bra information om, men för cyklisterna är det sämre, säger projektledaren Arne Gylling.

Nu ska cyklisterna få samma chans till information som bilisterna har i dag. En cykelapp i telefonen ska berätta om hur cykelbanorna ser ut och var det kan vara svårt att ta sig fram.

Planen är att cyklisterna skall själva kunna rapportera direkt in till appen.

– Vi kommer att lägga ut kartor där man kan se hur det går att ta sig fram på cykelbanorna, säger Arne Gylling projektledare för cykelappen vid Luleå tekniska Universitet.

Plogbilar rapporterar till appen

Plogbilarna skall vara direkt uppkopplade till appen och rapportera om vilka cykelbanor som är plogade, dessa sträckor blir då gröna i mobilappen. Snöar det blir sträckan gul, och andra färger skall användas för ombyggnationer och hinder.

Utvecklas i Luleå

Det är Luleå tekniska Universitet som tar fram appen och statliga forskningsstiftelsen Vinova har satsat pengar i projektet.

Arne Gylling menar att det i dag inte finns någon riktig bra app för cyklister.

– För bilister finns det mycket bra information om väglaget och hindren på vägarna, men för cyklisterna är det sämre. Det här är något vi vill rätta till, säger Arne Gylling

Klar om ett år

Förhoppningen är att den nya appen skall vara klar om drygt ett år och att den ska gå att användas av alla intresserade kommuner i landet. Och i Luleå finns fler önskemål om vad appen ska innehålla.

– Jag skulle vilja veta var alla pumpstationer finns. Det kan vara svårt att hitta om man behöver luft, säger Lukas Johansson

– Väglaget är viktigast tror jag. Trafiken är också att kolla på beroende på var man cyklar, tycker Ellen Axelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer