Avgift för TV i dator och på surfplatta

Uppdaterad
Publicerad

I och med att allt fler tv-kanaler sänds på webben ökar fokus på att även den som använder dator eller surfplatta ska betala avgift. Men för den som redan betalar för sin tv blir det inga nya avgifter.

– Redan med  nuvarande lag är man  skyldig att betala TV-avgift om man kan ta del av en TV-kanal via internet, säger SVT:s vd Eva Hamilton.

Enligt lagen är det inte hur man tittar utan att man ser program som ska kosta.

TV-avgiften

Lagen om finansiering av radio och TV ändrades och blev teknikneutral 2007. I princip innebär det att det inte ska spela någon roll vilken teknik som används då man tar del av någon av SVT:s UR:s eller SR:s kanalutbud i framtiden.

SVT:s vd Eva Hamilton bekräftar att tv-avgiften kommer att tas ut även för datorer och surfplattor.

–  Sedan TV4 lade ut sina kanaler på webben, jag tror det var i höstas, så gäller den lagen, säger Hamilton.

Men i dag betalar 9 av 10 tv-avgift och 97 procent av svenska folket har redan tv. Så det kommer inte att drösa in en förfärlig massa krav till människor som aldrig varit i närheten av att betala tv-licens.

Hur den nya avgiften ska se ut rent tekniskt och hur den ska tas ut är ännu oklart.  Det är Radiotjänst i Kiruna som har uppdraget att ta ut avgiften för utbudet på andra plattformar än TV, till exempel datorer och surfplattor.

Ingen aktiv jakt

Diskussionen om avgiftssystemet tog ny fart efter att Eva Hamilton i en debattartikel i Dagens Nyheter berättat att det från den 1 februari ska gå att se SVT:s alla kanaler via internet på mobiler, datorer och surfplattor.

Så länge det pågår en politisk diskussion om hur SVT ska finansieras i framtiden kommer Radiotjänst inte att vara särskilt aktiv för att jaga surfplatteägare som inte betalar tv-licens.

– Eftersom vi vet att det ska komma en ny konstruktion för hur public service ska betalas så har Rikab (Radiotjänst) valt att avstå från att fråga: Har du något annat än tv? Men rent formellt så är man betalningspliktig ända sedan det först fanns tv-kanaler på nätet. Det ändras inte av att SVT kommer att lägga ut sina kanaler i början av februari, säger Eva Hamilton, som också är styrelseordförande i Radiotjänst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV-avgiften

Mer i ämnet