Ny bok ska göra sexprat mindre pinsamt

Uppdaterad
Publicerad

Alla mellanstadielever ska ha undervisning om sex och samlevnad, men de flesta lärare saknar utbildning i ämnet. Nu har RFSU släppt en ny lärobok som de hoppas ska göra att ämnet uppfattas som mindre pinsamt.

–Några kommer nog vara lite röda om kinderna, säger Max Ardbo 11 år.

Han och klasskompisarna Oliver Hultgren, Noblen Garbaya och Tora Evinger har precis börjat sexan. I kommer de läsa sex och samlevnad för första gången.

–Det kommer nog vara som en normal lektion, fast lite speciell. Normalspeciell typ, säger Noblen Garbaya och Tora Evinger håller med.

Ämnet sex och samlevnad har funnits i svenska skolan länge. Ändå var det va först förra året som det infördes en kurs i ämnet på lärarhögskolorna. Men det är bara för blivande 1 till 7-lärare som kursen är obligatorisk. För övriga studenter är det en tillvalskurs.

–Jag tror att det är jätteviktigt att lärarna kan sina saker. Lärare ska ju kunna saker om hur det funkar i rymden, sveriges landskap och hur kroppen fungerar. Och då är det ju klart att de måste kunna saker om snippan och snoppen, om puberteten och kärlek också. Annars kan de ju inte lära ut, säger Nathalie Simonsson på RFSU.

Hon har under två års tid besökt olika mellanstadieskolor för att diskutera tankar kring puberteten, sex och känslor. Nu har arbetet resulterat i en bok, fylld med både text och bilder. Hon hoppas att den bland annat kan komma att användas som lärobok i just sex och samlevnad.

Vad tycker ni om boken?
–Den är intressant eller man behöver veta det som finns i den, säger Max Ardbo.

–Man kan känna igen sig i den, säger Noblen Garbaya. 

–Jag skrev en bok för att jag märkte att det är många som ställer samma frågor. Och många verkar tycka att man ska vänta till högstadiet med och prata om sådana här saker. Men det tycker inte jag. För jag vet att det finns många 10-13-åringar som undrar över de här sakerna.

Mer om den nya läroboken i Lilla Aktuellt i kväll klockan 19.15 i SVTB eller på svt.se/lillaaktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer