Polis vid Möllevångstorget i Malmö efter en skjutning utanför en restaurang i mitten av februari. Mannen som skottskadades avled senare av sina skador. Foto: TT

Ny Brå-rapport: Dödligt våld med skjutvapen mot män har ökat

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler uppger att de har blivit utsatta för sexualbrott. Samtidigt har det dödliga våldet med skjutvapen mot män ökat – vilket bland annat är kopplat till kriminella gäng.

Det visar Brottsförebyggande rådets (Brå) nya rapport.

I sin rapport konstaterar Brå att den totala andelen personer som uppger att de utsatts för brott har minskat, vilket främst beror på att egendomsbrotten har gått ned. Personbrotten har emellertid inte minskat i samma utsträckning, utan pendlat mellan en högre och lägre nivå de senaste tre åren, enligt rapporten Brottsutvecklingen i Sverige.

– Utvecklingen av brott mot person beror främst på att andelen som uppger att de utsatts för hot eller trakasserier, vilket är de vanligaste brotten i den kategorin, har varierat relativt mycket under de senaste tre åren, säger rapportens redaktör, utredaren Lisa Wallin, i en skriftlig kommentar.

Dödligt våld med skjutvapen ökat

Under 2000-talet har det dödliga våldet i Sverige minskat, även om det var som högst 2015 med 112 fall.

Samtidigt har det dödliga våldet med skjutvapen mot män ökat. 2014–2015 var siffran uppe i drygt 5,5 män per en miljon invånare, vilket kan jämföras med 2006–2007, då det inträffade färre än två dödsfall.

– Senaste gången det var en peak var i slutet på 1990-talet, då var det 4,5 dödsfall per en miljon invånare, säger Brås utredare Jonas Öberg till SVT Nyheter.

Ökningen beror bland annat på att kriminella konflikter – där gängrelaterat våld ingår – har ökat.

– Det sker utomhus med illegala handeldvapen och offren är något yngre än i andra fall av dödligt skjutvapenvåld. Det kan vara bagatellartade kränkningar som ligger till grund, och sedan eskalerar det för att man är med i ett gäng och har tillgång till skjutpvapen, säger Jonas Öberg.

Läs mer: Dramatisk ökning av dödsskjutningar

Läs mer: Rekordmånga ouppklarade mord i Sverige

Fler utsätts för sexbrott

De senaste tre åren har det skett en tydlig ökning av andelen personer som uppger att de har blivit utsatta för sexualbrott, samtidigt som ökningen av polisanmälda sexualbrott mattats av. Enligt Brås utredare Klara Hradilova Selin beror de motstridiga siffrorna på att källorna pekar åt olika håll.

– Vi lägger pussel när det kommer till sexualbrott. Vi använder Nationella trygghetsundersökningen och polisanmälda brott som huvudkällor och de visar lite olika. Sedan använder vi sjukvårdsdata som komplement, säger hon till SVT Nyheter.

Enligt Nationella trygghetsundersökningen har personer som säger sig ha blivit utsatta för sexualbrott legat stabilt, strax under 1 procent, sedan 2005. Men 2013 började siffran att öka och 2015 låg andelen på 1,7 procent.

När det gäller polisanmälda sexualbrott har ökningen stannat av sedan 2011, därefter har antalet polisanmälda våldtäkter legat på 6.000–6.500 fall per år. Däremot fortsätter sexuellt ofredande att öka.

– Sjukvårdsdata som fångar de grövsta övergreppen har också legat stabilt de senaste åren, det är inte de grövsta brotten som ökar, säger Klara Hradilova Selin.

Läs mer: Brå: Otryggheten i Sverige ökar

Ökad andel kvinnor utsätts för brott

Slutligen har andelen kvinnor som utsätts för brott ökat något i förhållande till män under 2000-talet.

– Det beror på att brott som kvinnor oftare utsätts för, såsom trakasserier och sexualbrott, tycks ha ökat något, samtidigt som exempelvis misshandel, som män oftare utsätts för, har minskat något, säger Lisa Wallin i en skriftlig kommentar.

Dödligt våld

I snitt avlider 91 personer varje år av dödligt våld i Sverige. Det kan vara mord, dråp eller misshandel med dödlig utgång.

De två senaste decennierna har det dödliga våldet minskat. Utvecklingen är likartad i många andra europeiska länder.

Minskningen är störst för fall där barn under 15 år är offer, men syns även bland vuxna kvinnor och män.

Ofta sker det dödliga våldet i socialt marginaliserade miljöer. Personer med missbruks- och/eller psykiska problem både begår och drabbas oftare av dödligt våld.

I två tredjedelar av fallen känner de inblandade varandra sedan tidigare.

Det dödliga våldet begås huvudsakligen med någon form av vapen, vanligen kniv.

En förhållandevis hög andel av brotten klaras upp, cirka 80 procent.

Andelen fängelsedomar har ökat kraftigt medan andelen som döms till rättspsykiatrisk vård har minskat.

Källa: Brå

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.