Foto: TT

Ny fästingsmitta upptäckt i Sverige

Publicerad

Den ovanliga fästingsmittan babesia finns nu i Sverige och kan drabba människor, rapporterar Vetenskapsradion. I en stor fästingstudie har man hittat två fästingar med babesia, och fyra personer med antikroppar mot smittan.

– Vad vi ska göra nu är att analysera dessa data och undersöka hur farligt det är. För det är möjligt att en fästing kan vara smittad med babesia men att den inte alls ger något utslag hos människan, säger Pia Forsberg, klinisk forskningsledare för studien, till Vetenskapsradion.

Viktig forskning

Forskarna vill ännu inte gå ut med var parasiterna har hittats, eller hur personerna som smittats har påverkats. Men enligt Pia Forsberg är upptäckten viktig för svensk sjukvård.

– Särskilt för distriktsläkarna som oftast tar hand om människorna som har blivit fästingbitna, säger hon till Vetenskapsradion.

Babesia är släkt med malariaparasiten och kan bryta ner kroppens röda blodkroppar. Utomlands har dödsfall dokumenterats, men enbart hos personer med mycket nedsatt immunförsvar, enligt Pia Forsberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer