Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna Foto: SVT, Vilhelm Stokstad/TT

Ny gräns för reavinstskatt ska bidra till ökad rörlighet på bostadsmarknaden – Villaägarna skeptiska

Publicerad

Nästa år återinförs – och höjs – gränsen för hur mycket reavinstskatt som får skjutas upp när bostäder säljs. Liberalerna hoppas på att det här ska öka rörligheten på bostadsmarknaden men Villaägarna är skeptiska.

Nästa år återinförs gränsen för hur mycket reavinstskatt som får skjutas upp när bostäder säljs. Men gränsen hamnar på en avsevärt mycket högre nivå än tidigare: tre miljoner istället för 1,45 miljon. Det här tror Liberalerna kommer öka rörligheten på bostadsmarknaden.

– Vi ser hur många bor kvar i den gamla villan trots att man egentligen vill flytta till någonting mindre. Det måste vi komma bort ifrån, säger Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna, och fortsätter:

– Vi ser också att många barnfamiljer har svårt att hitta en villa att köpa och det beror på att rörligheten är för låg.

”Tror man behöver leva upp till Januariavtalet”

Men intresseorganisationen Villaägarna tror inte att det här kommer att ha önskad effekt. Detta då räntan, ungefär 5 000 kronor per miljon och år, på själva uppskovet är kvar.

– Jag tror att man behöver leva upp till Januariavtalet. Visst, man har ett tak på tre miljoner, men slopar man räntebeläggningen då blir det en positiv effekt på totalen, säger Håkan Larsson, chefsekonom på Villaägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.