Foto: Foto: Conan Fitzpatrick/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny granskning av kirurgen Macchiarini

Uppdaterad
Publicerad

För en månad sedan fick den omstridde kirurgen Paolo Macchiarini sparken från Karolinska institutet (KI). Nu utreder KI ännu ett fall av misstänkt ”oredlighet i forskning” där Macchiarini är inblandad.

Den här gången handlar det om en artikel i tidskriften Respiration, där Macchiarini är en av författarna. Artikeln innehåller oklarheter om bland annat etikprövningstillstånd, enligt ett pressmeddelande från KI.

– Förra veckan kontaktade två forskare mig angående ett antal tveksamheter kring artikeln. Därför startade vi en utredning, säger Henrik Grönberg, prorektor vid KI till SVT Nyheter.

Bör utredas

– Nästa vecka kommer vi att skriva till alla de 26 författarna och be dem svara på de frågor vi har. När vi har fått deras svar kommer vi att fatta beslut om vi ska skicka detta till extern granskning.

Henrik Grönberg menar att det faktum att det inte fanns ett etikgodkännande innan man startade behandling på patienten, måste utredas.

Det handlar om en svårt sjuk patient som behandlades på Karolinska universitetssjukhuset och som fick genomgå en ny form av behandling för att underlätta andningen. Patienten dog några veckor senare, vilket i sig dock inte är ovanligt med den här typen av patienter.

Kan få undantag

I normala fall krävs ett etikprövningstillstånd för att få testa nya bahandlingar, men i visa fall – om en patient är svårt sjuk och befinner sig i en akut situation – kan denna regel kringgås.

Paolo Macchiarini fick lämna KI på grund av sin kontroversiella forskning kring kostgjorda luftstrupar, som kostat flera människor livet. Han ska också ha lämnat oriktiga uppgifter i de cv han lämnat in till institutet samt visat ”oaktsamhet i forskning”.

  • 2010: Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska Institutet (KI). Samtidigt anställs han på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS).
  • 2011-2012: Macchiarini utför tre operationer med konstgjorda luftstrupar på KS. Två av patienterna är nu döda. En lever, men vårdas på sjukhus i USA.
  • 2013: KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar.
  • 2014: Tre olika anmälningar där Macchiarini anklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS.
  • 2015: Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Dock avslutas hans gästprofessur och han får en tidsbegränsad anställning som forskare.
  • 2016: SVT sänder dokumentärserien ”Experimenten” där Macchiarninis forskning ifrågasätts. Flera på nyckelposter inom KI lämnar sina uppdrag: Urban Lendahl, sekreterare i KI:s Nobelkommitté, rektor Anders Hamsten, forskningsdekan Hans-Gustaf Ljunggren, rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke. KI avskedar Paolo Macchiarini.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet