Fotbollsspelaren Anders, sångaren Lill Babs och musikern Ola Salo delar alla en sak – efternamnet Svensson. Foto: TT

Ny lag gör det enklare att byta namn

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nu blir det enklare och i vissa fall billigare att byta för- och efternamn. För i dag blir Skatteverket den enda myndigheten som ansvarar för namn och den nya personnamnslagen börjar att gälla. En lag som innebär flera stora förändringar.

En av dem är en ny paragraf som innebär att alla efternamn som används av minst 2000 personer förlorar sitt namnskydd, i år handlar det om strax under 500 stycken. Agneta Carlquist är verksamhetsutvecklare på Skatteverket och hon förklarar hur det går till.

– Skatteverket kommer varje år ta fram en lista över hur många personer som bär ett visst efternamn. Alla efternamn som bärs av minst 2 000 personer kommer därefter och för alltid att förlora sitt namnskydd. Det betyder att vem som helst får rätt att byta till dem, säger Agneta Carlquist.

LÄS MER: Åtta nya lagar – och vad de innebär för dig

Bland de som förlorade sitt namnskydd i år finns Johansson, Karlsson och Svensson, men också namn som Lindgren, Jarl och Norén. Efternamn som vem som helst nu kan använda, oavsett familjeanknytning.

Dubbla efternamn – på riktigt

Ytterligare en stor förändring är att alla som är folkbokförda i Sverige får möjlighet att ta dubbla efternamn, på riktigt. Tidigare har ett av namnen varit ett mellannamn.

– Från och med nu behöver man inte vara Andersson och Bengtsson, utan man kan vara Bengtsson Andersson eller Andersson Bengtsson. Med eller utan bindestreck, säger Agneta Carlquist.

Finns det ett behov att ha dubbla efternamn i Sverige idag?

– Absolut. Många föräldrar har haft det svårt och varit frustrerade för att de inte kan uppnå fullständig namngemenskap i familjen. Exempelvis när båda föräldrarnas familjenamn inte funnits representerade i deras barns efternamn. 

Jag har själv familj i Portugal, där är det vanligt att ha allt från två till fyra efternamn. Kommer vi att få vänja oss vid det i Sverige också?

– Nej, det finns begränsningar. Ett dubbelt efternamn kommer bara kunna bestå av två namndelar.

TV: Får Alexander byta efternamn till Skarsgård?

Obegränsat antal namnbyten

Nytt är också att den som vill byta för- och efternamn kommer kunna göra det flera gånger. Tidigare har också möjligheten att byta namn begränsats efter att en person fyllt 18 år. Flera av dem slopas idag.

Betyder det här att man kan byta namn hur många gånger man vill?

– Du kanske inte kan byta namn flera gånger per dag eller vecka, men i princip kan du byta hur många gånger som helst, säger Agneta Carlquist.

Räknar ni med många nya ansökningar i sommar?

– Jag tror att många har en ganska stark familjekänsla knutet till sitt efternamn, och att ta ett namn som någon annan bär. För mig förefaller det lite ovanligt. Men det ska bli jättespännande att se hur den här paragrafen används i Sverige, säger hon.

LÄS MER: Mirja och David fick idolnamnet – efter lång process

Planera bytet – så att det står rätt på flygbiljetten

Men Agneta Carlquist varnar för att det kan bli långa väntetider under sommaren.

– Vi på Skatteverket har också semester och strömmar det in ansökningar kommer det bli kö. Därför kan det vara bra att planera när man ska göra ett eventuellt namnbyte. Det är även bra att se till att namnbytet exempelvis inte krockar med en bokad resa. Det måste stå samma namn i passet som på biljetten, säger Agneta Carlquist.

LÄS MER: Laila Bagge på SVT Opinion om problemen att byta namn

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.