Foto: TT

Ny lag skulle öka återvinningen – butiker struntar i reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Konsumenter kan numera lämna in uttjänt småelekronik i vanliga affärer. Den nya lagstiftningen gäller sedan ett år tillbaka och var tänkt att få fart på insamlingen av småelektronikavfall. Men få småbutiker verkar känna till de nya reglerna när SVT Nyheter provar den nya återvinningsmöjligheten.

Sedan den första oktober 2015 måste butiker som säljer elektronikprodukter ta emot kunders elavfall som är mindre än 25 centimeter, så som hushållsapparater, leksaker, belysningsutrustning och elverktyg.

De större elektronikbutikerna med yta på över 400 kvadratmeter måste ta emot all typ av konsumentelektronik. För övriga butiker gäller principen en mot en, det vill säga när kunden köper en ny produkt så ska det gå att lämna in en motsvarande gammal produkt i butiken. Det gäller oavsett var produkterna köpts från början.

– Tanken är att öka servicen för medborgare och förenkla så att fler lämnar in gamla uttjänta småelektronikprylar. Visserligen har vi ett bra system redan i dag men det här är ett komplement, säger Mårten Sundin  som är marknadsansvarig på El-kretsen.

Förvaras eller slängs i soporna

Uttjänta elprylarna innehåller värdefullt material som till exempel aluminium, järn och guld men också miljöskadliga ämnen som bly, kvicksilver och kadmium.

– Om avfallet inte tas om hand på rätt sätt går värdefulla resurser förlorade och det farliga avfallet kan istället skada miljön och människors hälsa. Omkring 5.000 till 6.000 ton farligt småelsavfall hamnar i våra hushållssopor varje år, säger Mårten Sundin.

– Den nya lagstiftningen ger handeln ökat ansvar för återvinningen eftersom de nu ansvarar för att elavfall återvinns och är skyldiga att upplysa kunder om möjligheten att lämna in uttjänta produkter. Det gäller alltså även om det är en liten kiosk som tex säljer ficklampor, säger han.

Få känner till reglerna

När SVT Nyheter går runt i 20 olika småbutiker i Stockholms innerstad med en trasig plattång och gammal julgransbelysning är det bara två affärer som erbjuder sig att ta emot de gamla varorna om vi köper nytt.

I affärerna som inte tar emot gamla varor och som vi talar med känner butiken inte till den nya lagstiftningen. Inga kunder har heller bett om att få återvinna gamla produkter i butikerna.

Naturvårdsverket som är ansvarig myndighet menar handläggaren Lars Eklund att det tid innan ny lagstiftning fungerar och anpassas till de regler som gällt tidigare.

– Vi ser att de stora butikskedjorna har resurser och folk som ser till att lagstiftningen följs. Men i mindre butiker är det inte helt enkelt. Det ligger nu på att Naturvårdsverket, landets kommuner och länsstyrelsen sprider den här informationen, säger Lars Eklund.

Insamlingen har inte ökat

Insamlingssystemen runt om i Sverige rapportera hur mycket småelektronik som samlats in under 2016 i början av nästa år. Men enligt Lars Eklund finns inga indikationer på att småelektronikinsamlingen i butik hjälpt till att öka insamlingen totalt.

– Nej det verkar inte ha påverkat den totala insamlingen. Förhoppningen är att det sker inom några år, säger Lars Eklund.

Fakta

  • När det gäller insamlad mängd småelektronik är insamlingskvoten väldigt låg, endast 10-25 procent samlas in och återvinns.
  • Totalt hamnar 5.000 till 6.000 ton batterier och farligt elavfall i hushållssoporna varje år i Sverige.
  • Total insamlat elavfall 2014 var cirka 130.000 ton i Sverige.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.