Med kort tid för att förse snusdoser med ny information kan det bli brist på vissa snussorter, befarar branschen. Foto: TT

Ny märkning kan ge snusbrist

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska den nya tobakslagen sättas i bruk.

En effekt av detta är att snusdosor ska förses med ny information för att få säljas och det ska vara klart senast den 20 maj.

– Det kan bli slut på snuset i butikerna, varnar Patrik Hildingsson på Swedish Match.

Riksdagen klubbade igenom den nya skärpta lagstiftningen den 6 april och igår presenterade Folkhälsomyndigheten vad som kommer gälla.

Branschen menar att den nya lagstiftningen är orimlig.

–  Jag tror aldrig att jag har varit med om kortare övergångsregler för någon näring tidigare, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match.

Anpassning till EU

Lagen är en anpassning efter EU:s tobaksdirektiv och innebär bland annat att snusdosor ska förses med varningstexter på både botten och sidan, liknande de som finns på cigaretter.

Snusdosorna kommer inte heller få ange hur mycket nikotin produkten innehåller.

– Man ska inte kunna marknadsföra snus genom att säga att ett visst märke innehåller mindre nikotin än andra och att de därför skulle vara mer hälsosamma, säger Josefin Jonsson på Folkhälsomyndigheten till SVT Nyheter.

Butiker som har kvar snusdosor med ouppdaterade etiketter i sina lager den 20 maj får fortsätta sälja dem i ett år framöver, till och med den 20 maj 2017. 

Varnar för snusbrist

Patrik Hildingsson på Swedish Match varnar dock för att det ändå kan bli brist på snus, eftersom det är en färskvara.

– Konsekvensen av den korta omställningstiden blir att handeln säljer olovliga produkter efter den 20 maj, eller så blir det slut på snuset i butikerna. Jag förutsätter att folkhälsomyndigheten kommer ut med nya förutsättningar så att man inte tvingar seriösa företag att bryta mot lagstiftningen, säger Patrik Hildingsson.

Enligt Folkhälsomyndigheten beror den korta omställningsfasen på lagstiftningsprocessen.

– Vi har full förståelse för att det är kort tid. I Sverige har vi kommit igång väldigt sent med det lagstiftningsarbete som krävs och innan lagen klubbades igenom har myndigheten inte bemyndigande att påverka processen. Vi har gjort vårt yttersta för att ta fram föreskrifterna så fort som möjligt, säger Josefin Jonsson.

Ministern: De borde varit beredda

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter meddelar folkhälsominister Gabriel Wikström (S) att tobaksindustrins representanter borde ha varit beredda på de nya direktiven.

– De förändringar som nu genomförs är till följd av ett EU-direktiv som antogs våren 2014. Ifrån svenskt håll har vi arbetat fram en ny lagstiftning så snabbt som möjligt. Tobaksindustrin har haft alla möjligheter att förbereda sig för detta. Om snuset tar slut är det industrins eget ansvar.

Tobaksdirektivet

EU-kommissionen lade fram sitt förslag till nytt tobaksdirektiv i december 2012. Medlemsstaterna enades om sin åsikt i juni 2013 och EU-parlamentet i oktober. Direktivet ska träda i kraft senast den 20 maj 2016.

I direktivet fastslås bland annat att cigarettpaket ska ha 65-procentiga varningstexter och bilder, att mentolcigaretter förbjuds från 2020 och att export- och försäljningsförbud fortsatt ska råda för snus utanför Sverige. Smak och innehåll i snuset får dock Sverige fortsätta att bestämma över.

I början av april klubbades lagen i riksdagen. Folkhälsomyndigheten, som har tillsynsansvar, redogjorde i tisdags för hur lagen ska tillämpas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.