Ny mätning: Fler vill ta emot fler flyktingar

Publicerad

Bilderna på treårige Alan Kurdi, drunknad på en strand, blev en symbol för flyktingkrisen – och påverkade svenskarnas syn på flyktingmottagande, visar en Sifomätning gjord för Svenska Dagbladet.

I början av förra veckan, innan bilderna på Alan Kurdi spreds, gjorde Sifo en mätning om svenskarnas attityd till flyktingmottagning. I helgen ställdes samma fråga en gång till.

Andelen svenskar som tycker att lagar och regler bör ändras så att vi tar emot fler flyktingar har ökat från 17 till 25 procent. De som vill ta emot färre har minskat från 34 till 29 procent.

– Det har kommit en ny impuls helt enkelt, ny information som påverkar ställningstagandet, säger Toivo Sjörén, chef för opinion på Sifo, till tidningen.

Ovanligt snabb ändring

Under helgen anordnades också en stor manifestation på Medborgarplatsen i centrala Stockholm där tusentals människor samlades för att visa sitt stöd för flyktingar. Toivo Sjörén säger till Svenska Dagbladet att manifestationen och uppmärksamheten för flyktingfrågan i medier kan ha påverkat opinionen.

Enligt Sjörén är det ovanligt att en ändring sker så snabbt.

– Undersökningarna är gjorda på samma sätt, med samma urval, så det återstår bara yttre händelser för att förklara förändringen, säger han till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet