Foto: SVT

Ny mätning: KD har parkerat sig kring 3 procent

Uppdaterad
Publicerad

KD har parkerat sig kring tre procent och skulle inte komma in i riksdagen om det var val i dag, visar SR Ekots senaste upplaga av Svensk väljaropinion. Partiledaren Ebba Busch Thor hävdar att de dåliga siffrorna bland annat beror på att partiets politik är okänd för väljarna.

– Långt ifrån alla känner till den, säger hon.

Varje månad publicerar SR Ekot en sammanvägning av resultaten från Novus, Sifos, Ipsos och Demoskops partisympatimätningar. Svensk väljaropinion för januari visar att Kristdemokraterna fortsätter att ligga kring 3 procent – vilket partiet gjort det senaste halvåret.

Senast partiet hamnade över fyraprocentsspärren i mätningen var i februari 2015, några månader innan Ebba Busch Thor ersatte Göran Hägglund som ny partiledare. Under Ebba Busch Thors ledning har KD pendlat mellan 2,8 och 3,7 procent. Bottennoteringen 2,8 procent nåddes i oktober förra året.

Trenden ser likadan ut i SCB:s mätningar, som är de största i Sverige och kommer två gånger om året. I den senaste novembermätningen fick KD 3,1 procent, vilket var exakt samma siffra som i maj.

”Dåliga siffror”

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson säger i en skriftlig kommentar om Svensk väljaropinions januarimätning att ”det är dåliga siffror för oss”.

”Vi ska vända trenden. Under januari har vi haft utbildningar för fler än 450 förtroendevalda. Jag möter ständigt engagerade kristdemokrater som är medvetna om läget och tänker ge allt för att vända trenden”, skriver Acko Ankarberg Johansson till SVT Nyheter.

Partiledaren Ebba Busch Thor menar att de dåliga siffrorna delvis beror på att väljarna inte känner till partiets politik.

– När jag valdes till partiledare fick jag ett väldigt starkt förnyelse- och förändringsmandat. Nu har vi utvecklat vår politik på många områden, men långt ifrån alla känner till den. Vi måste få ut att vi står för en slopad pensionsskatt, säger hon i SVT:s Aktuellt.

På frågan om KD har tappat väljare för att partiet dragit sig för långt åt höger säger hon:

– Jag tror att det är en del av förklaringen, men de senaste åren har de flesta väljare som vi tappat gått antingen till Sverigedemokraterna eller Moderaterna. Jag tycker inte att vi ska stirra oss blinda på andra partier eller tomrum i svensk politik och positioner.

Vind i seglen för S och V

Svensk väljaropinion visar också att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Feministiskt initiativ går framåt medan Miljöpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna backar.

De flesta av mätningarna som ingår i Svensk väljaropinion är gjorda före Moderaternas besked om att partiet kan tänka sig att förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.