Sverigedemokraterna får sitt högsta stöd hittills hos Novus, 19,4 procent. Det är framför allt bland LO-medlemmar och norrlänningar som partiet ökar. Partiet är nu störst bland män. Inga förändringar är dock statistiskt säkerställda jämfört med föregående mätning. Foto: TT

Ny mätning: Rekordstöd för SD

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna får rekordstöd medan Moderaterna och Socialdemokraterna fortsätter att gå bakåt, enligt TV4/Novus väljarbarometer för augusti.

Moderaterna får stöd av 23,3 procent av väljarna, en nedgång med 1,7 procentenheter sedan juni. Det är framför allt bland män som stödet minskar, de går i stället till SD, FP och S.

Bland de andra allianspartierna ökar Folkpartiet och Centerpartiet, medan Kristdemokraterna nu hamnar under fyraprocentsspärren.

S fortsätter att minska

Socialdemokraterna fortsätter att minska och ligger nu på 25,1 procent, det lägsta stödet sedan januari 2012. Det är framför allt unga väljare och arbetare som sviker partiet och i stället går till MP, V och SD.

Sverigedemokraterna får sitt högsta stöd hittills hos Novus, 19,4 procent. Det är framför allt bland LO-medlemmar och norrlänningar som partiet ökar. Partiet är nu störst bland män.

Inte statistiskt säkerställt

De rödgröna är största block med 39,1 procent av väljarkåren. Allianspartierna har tillsammans 38,4 procent.

Inga förändringar är statistiskt säkerställda jämfört med föregående mätning.

SD framåt även hos Sifo

Att Sverigedemokraterna går framåt i opinionsundersökningar är en trend som pågått under en tid. Sverigedemokraterna har gått framåt i varje opinionsundersökning som Novus har gjort sedan februari, då partiet backade med 1,5 procent.

I en mätning från Sifo/SvD för tre dagar sedan gick också Sverigedemokraterna framåt och landade på 17,8 procent. Mätningen visade också att SD är större än Socialdemokraterna bland arbetarväljare.

– Man har vuxit successivt under många år. Sedan valet har det lyft ganska dramatiskt, det finns inget tidigare exepmel på ett parti som haft en så rak uppgång och möblerat om det politiska landskapet av egen kraft, sade Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborgs universitet, till SVT Nyheter.

Störst i ifrågasatt mätning

Sedan juli har också två opinionsmätningar från mätinstitutet Yougov visat på stora ökningar för Sverigedemokraterna. I den senaste mätningen såg SD ut att vara Sveriges största parti. Mätningen är dock ifrågasatt från flera håll, bland annat för att den utförs via en självrekryterad webbpanel.

Enligt många experter och tyckare är det det stora fokuset på flykting- och invandringspolitiken i debatten som spelat in.

– Där är Sverigedemokraterna förhållandevis starka, det är huvudförklaringen till den här opinionsutvecklingen, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé till TT.

Fakta: Opinionen enligt TV4/Novus

Väljarstöd i procent (förändring från junimätningen inom parentes);

M ;TD;23,3 (-1,7);

FP ;TD;5,2 (+0,3);

C ;TD;6,7 (+0,3);

KD ;TD;3,3 (-0,7);

S ;TD;25,1 (-1,3);

V ;TD;7,3 (+0,8);

MP ;TD;6,7 (+0,7);

SD ;TD;19,4 (+1,4);

FI ;TD;2,1 (+0,3);

Övriga ;TD;0,9 (+0,1);

M+FP+C+KD ;38,5 (-1,8);

S+V+MP ;TD;39,1 (+0,2);

Topp tre bland män;

SD ;24,5;

S ;22,4;

M ;22,3;

Topp tre bland kvinnor;

S;27,7;

M ;24,3;

SD;14,5;

Novus har telefonintervjuat 3005 personer över 18 år. Undersökningen ger svar på frågan hur väljarna skulle rösta om det var val till riksdagen i dag. Inga förändringar är statistiskt säkerställda jämfört med mätningen i juni.;

Källa: TV4/Novus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.