Ny metod kan hjälpa transplanterade

Uppdaterad
Publicerad

En ny behandling gör så att personer som fått en ny njure slipper ta immundämpande läkemedel resten av sina liv. Behandlingen, som har testats i mindre skala i USA, ska nu också prövas i Sverige, uppger SR Ekot.

Alla patienter som får transplanterade organ måste ta mediciner för att dämpa sitt eget immunförsvar, så att kroppen inte stöter bort de nya organen. Men medicinerna har biverkningar, i vissa fall allvarliga infektioner eller cancer, och medicineringen är livslång.

Den nya behandlingen går ut på att man, i samband med transplantationen, också för över en del av donatorns immunförsvar till mottagaren, med hjälp av immunceller som tas från blodet.

Hittills har behandlingen testats på ett 20-tal patienter i USA och runt 80 procent av patienterna har kunnat sluta med medicinerna. Nu ska metoden testas i Sverige.

– Många patienter tror jag kommer att kunna slippa medicineringen helt, för andra kanske behovet av läkemedel kommer att minska, säger Lars Wennberg, överläkare på transplantationskliniken på Karolinska universitetssjukhuset, till Ekot.

Till en början kommer metoden att testas på enstaka patienter som behöver en ny njure.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer