Per Bolund (MP) presenterar miljardsatsning på infrastruktur. Foto: SVT

Höjd skatt på nya bensin- och dieselfordon presenteras

Uppdaterad
Publicerad

Höjd fordonsskatt för nya bensinbilar och rekordinvesteringar på järnvägen. Det presenterar regeringen i dag i en mångmiljardsatsning på infrastruktur.

Regeringen vill satsa över tre miljarder kronor på infrastruktur i Sverige i år, det meddelar klimatminister Per Bolund (MP) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vid en presskonferens.

Höjd fordonsskatt

Fordonsskatten för nyregistrerade bensin- och dieselbilar höjs i den kommande budgeten. Samtidigt höjs miljöpremien för elbilar, säger Per Bolund.

– Jag har stor förståelse för den som tycker att det här är en hög kostnad. Samtidigt vet vi också att klimatpåverkan blir mer och mer påtaglig. Att inte göra någonting i det läget och fortsätta ha ett beroende av fossila bränslen är inte hållbart i framtiden, säger Per Bolund.

Ju fler elbilar som kommer ut på marknaden desto mer kommer andrahandsmarknaden att växa för sådana bilar, säger Bolund.

”Största järnvägssatsningen någonsin”

Regeringen tillför en miljard kronor i budgeten för 2022 avseende järnvägsunderhåll, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

– Det är trångt på spåren, det finns inte plats för mer smart järnvägstrafik.

Regeringen föreslår också en sänkning av banavgifterna under 2021, vilket ska göra det billigare för transportföretagen som kör på järnvägen, enligt ministern.

– Nu genomför vi den största satsningen någonsin när det gäller järnvägsinvesteringar, säger Tomas Eneroth.

Cykelsatsningar

Regeringen presenterar också en halv miljard kronor för att underlätta för människor att välja cykel som transportmedel.

Arbetsgivare som ger cyklar till sina anställda ska få skattelättnader.

– Det ska inte bara vara förmånligt för företag att ha förmånsbilar utan även cykeln ska vara ett bra alternativ för företaget gentemot sina anställda, säger Per Bolund.

Men någon klimatbonus för privatpersoner som köper cykel är inte aktuellt i nuläget.

Ett biljettsystem för hela landet

111 miljoner kronor tillförs för att införa ett nationellt biljettsystem. Regeringen vill också satsa på nattågstrafik till norra Sverige, därmed föreslås Trafikverket få mer pengar 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.