Foto: SVT

Ny moms hot mot vårdföretag

Uppdaterad
Publicerad

Den nya vårdmomsen som införs i dag får omedelbara konsekvenser för privata vårdföretag. På många orter blir det färre läkare och sjuksköterskor redan nu i sommar.

– Vår ekonomi kommer att dräneras på sikt, säger Jessica Wånggren Amarouche vid Hälsorum i jämtländska Offerdal.

I Hede 20 mil söder om Offerdal finns det andra kooperativa vårdföretaget i region Jämtland Härjedalen. Fjällhälsans historia liknar Hälsorums. När landstinget ville lägga ner primärvården bestämde sig engagerade invånare att starta en ekonomisk förening och driva den vidare. Fjällhälsan har stort behov av att hyra in läkare.

– Vi räknar med att våra kostnader ökar med 1,5 miljoner kronor i år jämfört med 2018, berättar verksamhetschef Stina Hedengren. För att rädda ekonomin måste Fjällhälsan minska inhyrningen av läkare och det i sin tur väntas leda till längre kötider.

– Vi har patienter som är förtvivlade, säger Stina Hedengren.

En ekonomisk ättestupa

De flesta av landets drygt 14 000 vård och omsorgsföretag är beroende av inhyrd personal, inte minst under sommaren då fast anställda har semester. Inhyrda läkare är en tung utgiftspost, en läkare kostar runt 50 000 kronor i veckan, med den nya momsen på 25% ökar den kostnaden med 12 500 i veckan.

För mindre vårdföretag som kooperativa Fjällhälsan i Hede är risken överhängande att den nya vårdmomsen blir något av en ekonomisk ättestupa. En situation som delas av hälsocentralen i Offerdal.

– Vi lever hela tiden på marginalen, det här kan bli det som puttar oss över kanten, säger Jessica Wånggren Amarouche.

”Hon har varit lite naiv”

Tidigare var det momsfritt att hyra in vårdpersonal via företag, men Högsta förvaltningsdomstolen slog ifjol fast att inhyrningen, utifrån EU-praxis, ska momsbeläggas. Finansminister Magdalena Andersson har tidigare sagt till SVT Nyheter att de privata aktörerna kan bli av med den ökade kostnaden genom att timanställa eller fastanställa läkare, det är helt momsfritt.

I Offerdal undrar verksamhetschefen om de styrande i Stockholm förstår verkligheten för många hälsocentraler ute i regionerna.

– Jag jobbar dagligen med att försöka få tag på läkare som är villig att ta en anställning. Där tror jag att hon varit lite naiv i sitt uttalande, säger Jessica Wånggren Amarouche.

28 vårdföretag planerar att lägga ner

En enkätundersökning bland branschorganisationen Vårdföretagarnas medlemsföretag pekar på tydliga konsekvenser av nya vårdmomsen. Av de 213 sjukvårdsföretag som svarade klarar nästan hälften inte sin grundbemanning utan att hyra in vårdpersonal via företag.

Nu planerar 28 vårdföretag att lägga ner som en följd av vårdmomsen och många fler drar ner på verksamheten omedelbart eller på sikt. De privata aktörerna kan få en momskompensation på 6 procent, men det är inte tillräckligt menar Vårdföretagarna.

Vill ha ny lag

– Finland har löst problemet, det kan även vi göra säger Anders Manell, presschef vid Vårdföretagarna. Branschorganisationen har anlitat expertis som tagit fram ett förslag till komplettering av momslagen, det går att göra inhyrning av legitimerad vårdpersonal momsfri utan att det krockar med EU-praxis menar Vårdföretagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.