SCB:s partisympatiundersökning. Siffrorna jämförs med förra mätningen i november. Foto: SVT

MP får 4,7 procent – även SD backar

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet får 4,7 procent i SCB:s undersökning i dag. Det är en nedgång med 1,2 procentenheter sedan senaste undersökningen i november. Sverigedemokraterna minskar med 2,6 procentenheter till 17, 3 procent.

Miljöpartiet tappar 1,2 procentenheter i SCB:s partisympatiundersökning och får 4,7 procent. Socialdemokraterna är största parti och får 29,5 procent medan Moderaterna får 24,7 procent. De rödgröna partierna får 41 procent medan Allianspartierna får 39,3 procent.

Sverigedemokraterna minskar jämfört med förra mätningen i november, ner till 17,3 procent. Kristdemokraterna fortsätter att tappa och är nu nere på 3,1 procent. Vänsterpartiet ökar 1,3 procentenheter och får 6,8 procent medan Liberalerna och Centerpartiet får oförändrade resultat, 5,4 respektive 6,1 procent.

Liten framgång för regeringen

– Totalt sett är det en liten framgång för den sittande regeringen, till skillnad mot hur det ser ut i andra mätningar, säger professorn i statskunskap Henrik Ekengren Oscarsson till SVT Nyheter.

Han har dock svårt att peka på vad detta beror på:

– Då får man ställa frågor om till exempel välfärds- och flyktingfrågor, svenska folket är i stort åsiktsröstande.

Enligt Oscarsson har det skett en tillbakaströmning av väljare från Sverigedemokraterna till Moderaterna, något som man misstänkt skulle ske. Att MP skulle backa var väntat, men inte att S skulle klara sig så bra de gör, säger han.

Det är långt fram till nästa val och det går inte att spå från SCB-undersökningen vad som kommer att ske tills dess, enligt Oscarsson.

Det mest slående med undersökningen är SD:s tillbakagång, enligt Elisabeth Marmorstein, politikreporter på SVT. S och M får stöd för att de skärpt flyktingpolitiken, säger hon.

– Jag är väldigt nöjd, det är det näst högsta resultatet någonsin, säger partisekreterare Rikard Jomshof (SD), trots att partiet sett en nedgång.

”Styrkebesked för regeringen”

Carin Jämtin, partisekretare S, talar om ett styrkebesked för Stefan Löfven och regeringen.

– Regeringen med Stefan Löfven i spetsen utvecklar den svenska modellen, säger Jämtin.

S har i undersökningen tagit väljare från både ”soffan” men också från MP.

Ingen överraskning för MP

Amanda Lind, MP:s nyvalda partisekreterare, är inte överraskad över resultatet.

– Det är inte oväntade siffror, vi har en nedgång från november, och det är inte oväntat med tanke på den turbulens vi varit i.

”KD har mycket att göra”

Moderaterna har fått en uppgång med 1,2 procent och tagit väljare från både SD och från ”soffan”. Elisabeth Svantesson, vice ordförande, är nöjd, trots att det rödgröna blocket fortfarande är större.

– Vi har vuxit och det är väsentligt för oss.

KD är ett av de partier som backar, och får 3,1 procent.  Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare, är besviken och säger att ”KD har väldigt mycket att göra”.

– Det tar tid att återfå förtroendet från väljarna.

Hon är dock säker på att Ebba Busch Thor kommer att klara av att vända trenden.

Två mätningar

Numera delar SCB upp sina mätningar i två publiceringstillfällen. I dag kom svaret på frågan ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?”.

På torsdag kommer svaret på två andra frågor: ”Är det något av de politiska partierna som står dig närmare än de andra” samt ”Vilket parti har du störst sympati för?” Dagens undersökning visar på ”valresultat” samt flöden mellan partierna. Den andra är nedbruten på bland annat yrke, ort, ålder och kön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer