Foto: TT

Ny poliskampanj ska minska åldringsrånen

Publicerad

Nu drar polisen och flera pensionärsorganisationer igång en kampanj i hopp om att minska de så kallade åldringsrånen. Det gäller främst bedrägerier mot äldre, som ökat rejält på senare tid.

– Ett av de vanligaste brotten mot äldre är att gärningsmännen kommer åt koder, bankkort och liknande, säger Ditte Westin vid Polisens nationella bedrägericenter till SVT Nyheter.

Bara under det första halvåret i år anmäldes över 800 bedrägerier mot äldre runt om i landet, en ökning med 40 procent jämfört med samma period i fjol.

PRO: Många känner skam

Nu har Polisen haft ett kampanjmöte med flera pensionärsorganisationer, organisationer med totalt närmare 900.000 medlemmar. De äldre ska få information om kriminalitet vid till exempel studiecirklar och kyrkobesök.

Dan Karlsson på Pensionärernas Riksorganisation säger att det är många äldre som får ångest och känner skam när de utsätts för brott.

– Därför tror vi att det finns ett mörkertal när det gäller att anmäla den här typen av brott. Dessutom kan utsatta känna sig rädda efteråt, säger Dan Karlsson, Pensionärernas Riksorganisation, PRO.

Polisen: Vill alla väl

I den strategi som polisen arbetat fram mot åldringsbrotten finns bland annat information om hur man ska bete sig vid bankomater, vid konstiga telefonsamtal och när okända knackar på dörren och ber att få komma in.

– Det här rör sig om en generation som vill alla väl och som tror gott om andra människor, säger kommissarie Ditte Westin.

– Materialet som tagits fram är lättanvänt, man måste inte vara expert för att köra igång till exempel en studicirkel kring brottsligheten, säger Dan Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer