Kommunals ordförande Annelie Nordström under presskonferensen på fredagen. Foto: TT

Nordström: ”Wallström måste ha missförstått”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunals ordförande Annelie Nordström säger på en ny presskonferens att Wallström har fått korrekt information. – Wallström har fått besked om att hon inte har gått före i någon kö, och det är helt korrekt information, säger hon.

– I dag bebos 35 procent av lägenheterna i Kommunals lägenhetsbestånd av personer som arbetar åt Kommunal. 65 procent är uthyrda till hyresgäster på den öppna marknaden. Eftersom fördelningen är mindre än 50 procent till Kommunal så lämnar vi tills vidare inga lägenheter till bostadsförmedlingen, säger Annelie Nordström.

Hon säger också att det är Riksbyggen som förvaltar Kommunals lägenhetsbestånd och att hyrorna inte är subventionerade, utan att de bestäms i förhandlingar mellan Riksbyggen och hyresgästföreningen.

”Margot måste ha missförstått”

En av de som fick en lägenhet är utrikesminister Margot Wallström. Enligt henne ska hon ha krävt, och fått, garantier att Kommunal också lämnade lägenheter till den kommunala bostadskön. Nu anklagar hon fackförbundet för att ha givit henne falska uppgifter och därmed ha ljugit för henne.

Margot Wallström får stöd av partikollegan och Karlstadspolitikern Christian Norlin för sin version av mötet med Annelie Nordström. Norlin berättar för Nya Wermlands-Tidningens sajt att han var med när Nordström och Wallström diskuterade lägenheten, rapporterar nyhetsbyrån TT.

– Annelie var väldigt tydlig med att det var en policy som säger att 50 procent av lägenheterna lämnas till kön, säger han till tidningen.

– Margot frågade inte bara en utan flera gånger så att allting verkligen skulle vara enligt regelboken. Hon ville absolut inte få någon förmån.

Annelie Nordström säger att hon inte har ljugit för Margot Wallström.

– Jag vill lämna det här med lögner, jag vill inte prata om lögner. Margot Wallström måste ha missförstått de uppgifter som hon har fått av oss. Om Margot anser att det har förekommit lögner i det här måste hon reda ut det, jag anser att det har varit ett missförstånd.

Kommer inte att avgå

Snart får hon frågan om hon tänker sitta kvar på position.

– Jag är vald av förra kongressen, 2013. Vi har kongress i maj 2016. Jag anser att jag i det här läget har ett ansvar att reda ut och rätta till sådant som har gått fel i Kommunal. Det är den bedömningen jag gör i dag. Kongressen får avgöra vilken ordförande man vill ha för de kommande tre åren, svarar hon.

Precis när Kommunal trodde att den värsta stormen var över kom en ny. I dag avslöjade Aftonbladet att Kommunal delar ut pampiga lägenheter till sina egna höjdare, högt uppsatta socialdemokrater och LO-toppar. På 16 år har de inte släppt en enda lägenhet till den vanliga bostadskön.

Det nya avslöjandet kommer bara en dag efter att Kommunals tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström avgår efter Aftonbladets tidigare avslöjanden av fackförbundets affärer och fester.

Redan då bestämde sig Annelie Nordström för att sitta kvar som ordförande eftersom hon kände att hon hade tillräckligt många medlemmars, de anställdas och de förtroendevaldas förtroende. Detta trots att fackförbundet har fått mycket kritik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.