Ny rapport från coronakommissionen i dag

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 12 i dag överlämnar Coronakommissionen sitt andra delbetänkande till socialminister Lena Hallengren. Det blir en slags dom över den svenska pandemihanteringen.

Kommissionen tillsattes av regeringen för att utvärdera regeringens, myndigheternas, regionernas och kommunernas förmåga att hantera virusutbrottet.

Det blir en mastig lunta på hela 800 sidor. Den här gången har kommissionen bland annat granskat virusets spridning till och inom Sverige, åtgärderna för att begränsa smittspridningen, smittspårningen och hur samarbetet för att hantera konsekvenserna av virusutbrottet har fungerat.

Finn Nilson, professor i riskhantering på Centrum för forskning om samhällsrisker vid Karlstads universitet, förväntar sig att kommissionens kommer att fokusera på ansvarsfördelningen. En så omfattande kris som en pandemi kan inte ses som ett ansvar för bara en myndighet, menar han.

– Ansvaret lades tydligt på en myndighet, Folkhälsomyndigheten, snarare än att regeringen samlade in kunskap från olika myndigheter, internationella aktörer som WHO och oberoende forskare.

Tommy Möller, statsvetare vid Stockholms universitet, tror att det blir mer av den kritik som framkom i kommissionens första delbetänkande.

– Troligen blir det kritik, hur hård återstår att se. Ur ett politiskt perspektiv är det intressant om det är kritik som går att återanvända i valrörelsen. Det är klart att det här handlar om regeringsdugligheten, varje gång som S förlorat regeringsmakten har det handlat om att man haft en lägre tilltro att sköta landet. Under tsunamin 2006 då det var förödande kritik mot hur regeringen handlat, säger Möller i SVT:s Morgonstudion.

”Internationell aktör”

I den första delrapporten som kom i december förra året riktade Coronakommissionen skarp kritik mot den svenska pandemihanteringen inom äldrevården. Ledamöterna konstaterade att de åtgärder som vidtogs för att skydda de äldre var otillräckliga och att de genomfördes för sent.

Kommissionen pekade på strukturella brister inom äldreomsorgens institutioner och menade att dessa lämnade verksamheten oförberedd och illa rustad för en pandemi.

Det yttersta ansvaret vilade, enligt kommissionen, på regeringen och tidigare regeringar som inte har åtgärdat bristerna.

– Jag hoppas att kommissionens arbete ska leda till en förändrad syn på risk- och krishanteringen i Sverige. Vi måste se oss som en internationell aktör och jobba tillsammans internationellt och även på ett annat sätt inom landet, säger Finn Nilson.

Frågor som rör vad som har gjorts för att lindra pandemins konsekvenser för enskilda individer och regeringens och myndigheternas kommunikation kommer att behandlas i Coronakommissionens slutrapport ska vara klar i februari nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.