Hård träning kan få bukt med klimakteriebesvär visar en ny studie från Linköpings universitet. Foto: Anders Wiklund/TT

Ny rapport: Hård träning effektivt mot klimakteriebesvär

Uppdaterad
Publicerad

Lindra dina vallningar, rodnader och svettningar. Klimakteriebesvär kan avhjälpas med hård träning, visar en ny forskningsrapport från Linköpings universitet.

– Jag hade vallningar och blödningar men det värsta var att jag svettades så mycket och blev illröd i ansiktet. Det var inte kul, säger Nina Yggström, 69 år, under ett träningspass på Friskis och Svettis.

Om du befinner dig i övergångsåldern kan intensiv styrketräning skänka lindring. Styrketräning har visat sig vara effektivt mot klimakteriebesvär. En studie från Linköpings universitet visade goda resultat bland de kvinnor som tränade styrketräning.

– De kvinnor i gruppen som körde styrketräning två-tre pass i veckan under 15 veckor halverade sina klimakteriebesvär. Hos kvinnorna i kontrollgruppen som fick leva som vanligt märkte vi ingen effekt, säger Mats Hammar, professor emeritus vid Linköpings universitet.

Intensiv träning frigör endorfiner

Men det skall vara intensiv träning och flera gånger i veckan om det ska hjälpa mot klimakteriebesvären.

– Det är hjärnans termostat som sätts ur spel i övergångsåldern, när östrogenproduktionen avtar, förklarar Mats Hammar. Vid hård träning frigörs endorfiner i hjärnan och vi tror att det är endorfinerna som hjälper termostaten att hålla en jämnare kroppstemperatur, säger han.

– Jag jämför med mensvärk och då vill man ju bara sitta i soffan och äta choklad, typ. Men om träning hjälper så är det ju en bra idé, säger Rebecca Häller, 27 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.