245 000 svenskar över 65 år ligger under gränsen för fattigdomsrisk, enligt en ny rapport. Foto: TT

Ny rapport: Kvarts miljon äldre svenskar riskerar fattigdom

Publicerad

245 000 svenskar över 65 år ligger under gränsen för fattigdomsrisk. Andelen svenskar är högre än i övriga Norden. Det framkommer i en ny rapport som Pensionsmyndighetens presenterade i dag.

Äldre med låga inkomster brukar i medier benämnas ”fattigpensionärer”. Pensionsmyndigheten använder dock inte termen fattigdom i sin nya rapport Den använder begreppet ”relativ, låg ekonomisk standard”.

-  Kvinnor, ensamstående och de äldsta inom åldersgruppen över 65 år, löper en större risk för att hamna under inkomstgränsen för relativ låg ekonomisk standard.

– Huvudorsaken är en kombination av låga inkomstgrundade pensioner och låga boendekostnader, uppger Ole Settergren, chef för analysavdelningen på Pensionsmyndigheten.

Kvarts miljon äldre

Enligt Pensionsmyndigheten var det 245 000 personer (12,1 procent) 65 år eller äldre som låg under gränsen 2017.

Andelen kvinnor (15,2 procent) var betydligt högre än männen (9,0 procent), enligt rapporten.

Gränsen för ”relativ låg ekonomisk standard” låg under 2017 på 12 100 kronor i  månaden efter skatt och bidrag.

För ensamstående innebär det en inkomst på 12 100 kronor. För sammanboende utan barn ska makens och makans sammanlagda inkomst efter skatt och bidrag uppgå till minst 18 300 kronor i månaden efter skatt och bidrag.

Andelen högre än i övriga Norden

Eurostat, den Europeiska statistikmyndigheten, har gjort beräkningar som visar att andelen äldre med ”relativ låg ekonomisk standard” är högre för Sverige jämfört med de övriga nordiska länderna. I övriga Norden minskar dessutom den gruppen. Den utvecklingen ser inte Pensionsmyndigheten i Sverige.

Andelen i Sverige ligger nära EU:s ländernas genomsnitt, uppger Pensionsmyndigheten.

– Grundskyddet för äldre har stor påverkan på den ekonomiska standarden för äldre med låg inkomstgrundad pension. En nackdel med att höja grundskyddet är att det minskar det privatekonomiska utbytet av att arbeta mer, fortsätter Ole Settergren.

Ännu högre andel enligt EU

Enligt Eurostat har Sverige en ännu högre andel personer över 65 år under gränsen för fattigdomsrisk. Eurostat uppskattar andelen i Sverige till 17 procent istället för cirka 12 procent i den svenska beräkningen.

Skälet till detta är att Eurostat använder OECD-skalan medan Sverige använder en nationell skala framtagen av SCB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.