Livsmedelsverket har analyserat ett hundratal lunchrätter från matbutiker, lunchrestauranger och snabbmatställen. Undersökningen visar att det finns ohälsosamma mängder salt i portionerna.
– Vår analys visar att det är väldigt mycket salt i maten. Särskilt uteluncherna innehåller nästan lika mycket salt som man bör äta max på en dag. Salt påverkar blodtrycket och det kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
I Sverige är var femte hjärtinfarkt och var tionde stroke kopplade till ett högt saltintag, enligt beräkningar från Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi. De nordiska näringsrekommendationerna är att man inte bör få i sig mer än 6 gram salt per dag. Livsmedelsverkets undersökning visar att en rätt från matbutiker, som kan vara både fryst och färsk, innehåller i snitt 3,2 gram salt. En dagens lunch från restaurang innehåller 4,8 gram och mest salt i luncher finns på snabbmatställen med ett snitt på 5, 4 gram.
“Konsumenter gillar sälta”
I Sverige vill sex av tio personer minska sitt saltintag och många är medvetna om hälsoriskerna, enligt Livsmedelsverket. Men det är inte saltkvarnen hemma som är den största boven.
– Många kan tro att det är saltandet hemma som är det stora problemet, men det kommer från maten du köper. Det behövs en generell minskning av salt, säger Åsa Brugård Konde.
Livsmedelsverket deltar i projektet Redusalt tillsammans med Livsmedelsföretagen och andra branschorganisationer för att hitta modeller att minska salthalten i portioner.
– Vi är väl medvetna om att det är mycket salt i livsmedel. En viss problematik är att konsumenter gillar sälta och köper inte produkter utan salt. Det tittar vi mycket på i Redusalt att minska saltet men behålla smaken, säger Elisabet Rytter, nutritionistansvarig på Livsmedelsföretagen.