Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Mikael Damberg. Foto: TT

Ny budgetrysare väntar regeringen

Publicerad

ANALYS · Även Centerpartiet aviserar nu att man tänker försvåra för regeringen att få igenom sin budget. Men mycket är oklart kring partiets nya strategi, skriver SVT Nyheters inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Mats Knutson inrikespolitisk kommentator

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

En ny rysare i riksdagen ser ut att vänta om regeringens höstbudget. Även Centerpartiet aviserar nu hårdare tag mot regeringen. Men frågetecknen är många kring Centerpartiets nya linje. Att ändra i en budget i riksdagen är en komplicerad historia.

Skyddar minoritetsregering

Budgetlagen är strikt för att skydda en minoritetsregerings möjligheter att driva igenom sin ekonomiska politik. Men det finns förstås möjligheter för oppositionen att ändra delar av eller hela budgeten.

Centerpartiet säger sig vilja stoppa en rad skattehöjningar som partiet och Alliansen anser är skadliga för Sverige. Ska det ske på det sätt som Centerpartiet vill, måste allianspartierna och Sverigedemokraterna då också vara överens om helheten. För det är så riksdagen fattar beslut om budgeten.

Svårt att ändra

Det här innebär att det blir svårare för oppositionen att ändra i budgeten. Inte minst då man redan meddelat att man inte är beredd att försämra budgetsaldot jämfört med regeringens förslag. De skattehöjningar man vill stoppa måste alltså kompenseras med motsvarande besparingar.

Och det krävs inget politiskt geni för att begripa att det är betydligt enklare att säga nej till skattehöjningar än att föreslå de nedskärningar som ska dra in motsvarande skattekronor till staten.

Komplicerad historia

Dessutom finns ännu en komplicerande faktor i sammanhanget. Centerpartiet vill inte ha en helt ny budget, utan endast få bort det mest skadliga. Det innebär att Alliansen i så fall måste säga ja till en massa andra rödgrön politik i budgeten. Är man beredd att göra det? Och är Sverigedemokraterna beredda att göra det?

Allt detta gör förstås att det i dag måste betrakta som mycket tveksamt om Centerpartiet ska kunna driva igenom sin linje. Också allianskollegerna är skeptiska till hur framkomlig denna väg är.

Regeringen fördömer

Den rödgröna regeringen har redan fördömt Centerpartiets utspel. Partiet anklagas för att vilja kasta ut Sverige i en politisk kris, ungefär samma argument som Annie Lööf själv använde när Anna Kinberg Batra i januari föreslog en gemensam alliansbudget redan i höst.

Oavsett vad, får Alliansen räkna med anklagelser om budgettricksande och ansvarslöshet om de väljer att köra detta spår i botten. Å andra sidan kan man invända att regeringen har bäddat för denna situation i och med att man så tydligt går emot majoriteten i Riksdagen.

Strategiska överläggningar

Nu väntar överläggningar inom Alliansen kring vilken strategi man ska välja inför höstens budgetarbete. Vänta er inget snabbt besked här. Det slutliga svaret får vi kanske inte förrän finansutskottet fattar beslut i höst. En konsekvens blir alltså att även höstbudgeten ser ut att bli en nagelbitare för regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.