Carin Jämtin. Foto: TT

Carin Jämtin ny Sida-chef

Uppdaterad
Publicerad

I dag utsågs en ny generaldirektör för Sida, och efter mycket spekulationer var det förhandsfavoriten, och tidigare biståndsministern, Carin Jämtin som fick jobbet.

– Carin Jämtin kommer att bli en kraft för att säkra ett effektivt svenskt bistånd, sa Isabella Lövin (MP) under presskonferensen.

Det var bistånds- och vice statsminister Isabella Lövin (MP) som på en presskonferens presenterade regeringens beslut. Carin Jämtin kommer att ta över efter Lennart Båge, som varit vikarierande generaldirektör sedan 1 november 2016.

– Det känns jättestort och jätteroligt, säger Carin Jämtin.

Kommer sköta Sveriges biståndsverksamhet

Sida är en statlig myndighet som arbetar med skattefinansierat bistånd och bara under 2017 hanterar Sida 33,5 miljarder kronor.

– Carin Jämtin kommer att bli en viktig resurs för att genomföra vår feministiska utrikespolitik där det internationella biståndet är en viktig del, säger Isabella Lövin (MP).

Utnämningen har dock kritiserats av oppositionen, som menar att Jämtins politiska bakgrund kan skada Sidas trovärdighet.

– Det är en helt onödig politisering av Sida, säger Sofia Arkelsten, biståndspolitisk talesperson för Moderaterna.

Erfaren tidigare minister

Redan i augusti 2016 då en vikarierande generaldirektör skulle utses spekulerades det om att Carin Jämtin skulle bli chef för Sida. Jämtin var biståndsminister mellan 2003 och 2006, och har även jobbat som biståndschef vid Olof Palmes Internationella Centrum. Hon tillträder som generaldirektör den 29 maj 2017.

Carin Jämtin är vald riksdagsledamot fram till hösten 2018, men kommer att avsäga sig sina politiska uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.