Den nya skadliga koden liknar Flame som riktades mot iranska kraftverk tidigare i år. Foto: Scanpix

Ny skadlig kod raderar allt på datorn

Uppdaterad
Publicerad

Om du inte kan starta din dator kan du ha ett stort problem. En ny skadlig kod har upptäckts som raderar allt innehåll på datorn.

Den skadliga koden kallas Disttrack eller Shamoon och är sällsynt aggressiv, skriver Tech World.

Enligt forskare är det länge sedan man upptäckte en skadlig kod som går så långt för att verkligen förstöra genom att ta bort personliga filer som dokument, bilder och videoklipp.

Säkerhetsföretaget Symantecs forskare Liam O Murchu skriver att liknande skadliga hot brukade förekomma för tio år sedan. Han uppger att det råder viss osäkerhet kring exakt hur den skadliga koden sprids.

Koden är dock av typen körbar kod, det vill säga den infekterar en dator när den öppnas i form av till exempel en e-postbilaga.

Symantec ser dock vissa strängar i koden som tyder på att den inte är riktad mot en bred publik, utan snarare mot specifika mål. Ett annat stort säkerhetsföretag Kaspersky Labs hävdar att koden är ett försök att kopiera den skadliga koden Flame som riktades mot kraftverk i Iran tidigare i år.

Det som dock skiljer Shamoon/Disttrack från Flame är att Shamoon/Disttrack inte verkar samla in någon känslig information. Koden verkar bara vara inriktad på att förstöra, skriver tekniksajten Gizmodo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer