Det dödliga våldet ökar generellt, men minskar inom familjen. Det visar en ny rapport från Brå. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson / TT

Ny statistik: Dödligt familjevåld minskar

Publicerad

Det dödliga våldet har de senaste åren ökat generellt, men minskat inom familjer. Det visar en ny studie från Brottsförebyggande rådet, Brå. Trots ökningen är nivån lägre än i början av 90-talet.

I dag ligger antalet fall av dödligt våld på omkring 1 fall per 100 000 invånare. Det är en ökning sett till de senaste åren, men en minskning jämfört med början av 90-talet. Då låg nivåerna omkring 1,3-1,4 fall per 100 000.

– Ingenting i resultaten har varit direkt förvånande. Den här karaktärsförändringen har vi sett under en längre tid, säger Jonas Öberg, utredare Brå.

Internationellt sätt är de svenska siffrorna mycket låga, skriver Brå i ett pressmeddelande.

Minskar inom familjen

Trots att det dödliga våldet generellt har ökat i Sverige, syns en minskning i fall inom familjen.

– Dödligt våld i nära relation och dödligt våld i familjen har minskat vid olika tidpunkter, men visst har det skett en tydlig minskning över tid, säger Jonas Öberg.

Det dödliga våldet har istället ökat inom kriminella konflikter.

Enligt Jonas Öberg är den vanligaste brottsplatsen någons bostad, och det vanligast använda vapnet kniv.

Skillnader mellan män och kvinnor

När det gäller dödligt våld mot kvinnor är det vanligast att gärningspersonen är en nuvarande eller tidigare partner, och att motiven är relaterade till separation och svartsjuka.

När män är brottsoffer är det istället vanligare att det finns en koppling till den kriminella miljön, eller att en dispyt uppstått utanför familjen.

Och män drabbas också i större utsträckning.

– Förut var det ungefär en tredjedel kvinnor, men i dag är det snarare en fjärdedel. Det beror inte på att antalet kvinnor minskat, utan att det tillkommit män.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.