Foto: TT

Ny statistik visar: Minst 80 procent av undersökta asylsökande över 18 år

Publicerad

Rättsmedicinalverket, RMV, har släppt den senaste statistiken över medicinska åldersbedömningar i asylprocessen. Den visar att över 80 procent av de testade anses vara 18 år eller äldre.

– Från andra och tredje tillfället vi släppt statistiken ligger dessa siffror relativt konstant, säger Helena Norman, kommunikationschef på RMV, till SVT Nyheter.

Förra året fick Rättsmedicinalverket i uppdrag att göra medicinska åldersbedömningar i asylärenden, och i slutet av maj släpptes de första siffrorna.

Nu har Rättsmedicinalverket presenterat den senaste statistiken, som bygger undersökningar gjorda från mitten av mars 2017 till 31 juli 2017.

Av Migrationsverket har RMV hittills fått i uppdrag att undersöka 2481 asylsökande, som består av 96,7 procent män och 3,3 procent kvinnor. Så här ser resultatet ut:

  • 2002 bedöms vara 18 år eller äldre
  • 25 bedömer RMV att utförd undersökning möjligen talar för att den undersökta är 18 år eller äldre.
  • 432 bedöms möjligen vara under 18 år.
  • 22 har inte kunnat undersökas, då visdomständer saknats, eller knäled inte kunnat magnetkameraundersökas.

Visdomständer och knäleder

För att undersöka hur gamla de asylsökande är röntgas deras visdomständer, de får också genomgå en magnetkameraundersökning av knäleden.

 Har man mogna knäleder och mogen visdomstand då vågar vi med en hög grad av säkerhet säga att personen är 18 år eller äldre, har Elias Palm, avdelningschef på Rättsmedicinalverket, tidigare sagt till SVT Nyheter.

LÄS MER: Medicinska åldersbedömningar klara – majoriteten äldre än 18 år

Rättsmedicinalverket menar att risken för fel är mycket liten.

– Risken att vi felaktigt bedömer ett barn som vuxen är generellt liten, men som störsr om man är strax under 18 år, då är den omkring 10 procent, har Elias Palm sagt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.