Foto: Scanpix

Ny storsatsning på vindkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

I flera norrländska län ska hundratals nya vindkraftverk byggas. Redan nu märks skillnad på arbetsmarknaden.

Det finns runt 2000 vindkraftverk i Sverige i dag och fler är på väg. I Jämtlands län är arbetslösheten högre än genomsnittet i landet och jakten på arbete får många att flytta. Nu växer en ny industri fram i regionen som kan skapa nya jobb. I dag finns det drygt 100 vindkraftverk i länet men snart kan den siffran vara drygt 600.

26 nya kraftverk

I Stamåsen,  nordöst om Östersund, byggs det just nu 26 nya kraftverk. Det ger lokala företag affärsmöjligheter, bland andra Marian Stranne som tillsammans med sin man bygger ett boende för gästarbetare.

-Vi ska ha boendet för de som monterar vindsnurrorna, det ska bli en bostadsbarackby. Kan vi kalla det så? Jag ska ha hotellverksamhet i containers. Det kommer hit karlar från Danmark, Tyskland och Sverige. Det blir totalt 50 karlar och en kvinna, säger Marian Stranne.  

Bakom satsningen på vindkraft finns flera jämtländska kommuner och länsstyrelsen. Numera behöver man locka mer arbetskraft till Jämtland.

Arbetstillfällen skapas

Om alla inplanerade vindkraftprojekt blir verklighet beräknas investeringar för 3-4 miljarder kronor årligen att komma. När allt är klart kan upp till 1600 nya jobb ha skapats.

Redan nu märks det att byggprojekten ger jobbtillfällen, bland annat på betongfabriken i Hammerdal.

-För 5-6 år sedan var vi ungefär tio anställda och nu har vi ökat till 16,  säger Robert Färdvall vd Hammerdals Betonggjuteri.

Utbildning och yrkeshögskolor

I Strömsund finns Yrkeshögskolan, Hjalmar Strömerskolan.  Hit kommer både studenter från andra delar av landet  som vill omskola sig för att få arbete. En av studenterna är Jimmy Nyman som tror att utbildningen kan leda till arbete. 

-Det är svårt att få jobb idag, det är det alla säger, men det är ju jobb man är ute efter. Det låter som ett bra jobb med bra betalt så det är klart man tar det. 

För de som lämnar skolan väntar ett hårt arbete. Många vindkraftprojekt ligger på platser långt från hem och familj men det är något som studenten Morgan Olsson tycker om.

-Arbetssättet kan passa mig med ganska intensiva perioder som man arbetar.

Tror att företagen vill stanna

Det återstår att se hur många arbetstillfällen som faktiskt kommer att skapas och hur många jobb som fortfarande finns kvar när kraftverken är färdigbyggda.

Hos Vindkraftcentrum som arbetar med frågan åt kommunerna och länet, tror man att företagen vill stanna.

-Det är ju inte bara det att de kommer hit och blåser upp för att sedan försvinna. De ser även en långsiktig möjlighet med den här regionen, säger Jörgen Eriksson, delprojektledare hos Vindkraftcentrum.    

Marian Stranne som bygger boende för gästarbetare har snart många sängplatser att hyra. Hon hoppas att antalet byggprojekt blir fler så att kundströmen består. 

-Man har ju alltid en förhoppning och om gud vill så blir det så, säger Marian Stranne.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.