Vanlig astmamedicin av typen budensonid skulle kunna vara en effektiv behandling i vid covid-19, enligt en ny studie från Oxfords universitet. Astmaläkemedlet på bilden är ett annat än det som använts i studien. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ny studie: Svensk astmamedicin kan hjälpa covidsjuka

Uppdaterad
Publicerad

Vanlig astmamedicin kan ha effekt på hur sjuka coronapatienter blir, enligt en ny studie från Oxfords universitet.

En större studie krävs för att kunna dra säkra slutsatser – men om det skulle visa sig stämma finns det stora fördelar med behandlingen, menar professor Magnus Gisslén.

I studien, nyligen publicerad i Lancet, deltog 146 personer som nyligen drabbats av milda covidsymtom. Hälften av dem fick inhalera astmamedicin och dessa kontrollerades mot en lika stor kontrollgrupp som inte ordinerades medicinen.

De som fick astmamedicin uppsökte i lägre utsträckning sjukvården och återhämtade sig snabbare än kontrollgruppen, enligt studien.

Coronapandemin

Inga säkra slutsatser

Magnus Gisslén, professor vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, menar att man ska tolka resultaten med försiktighet.

– Det är en ganska liten studie, och den är inte placebokontrollerad vilket förstås är av intresse eftersom det kan påverka. Det är också förhållandevis unga personer som har deltagit i studien, så det är svårt att dra generaliserbara slutsatser, säger han.

Innan behandlingen kan användas i stor skala menar Magnus Gisslén att det krävs en större studie som är kontrollerad med placebo.

Samtidigt ser han fördelar, om det skulle visa sig att behandlingen är effektiv.

– Det är väldigt bra med läkemedel som kan ges tidigt, och det här är ett läkemedel som är billigt och förhållandevis ofarligt.

Utvecklat i Sverige

Den astmamedicin som använts i studien, Pulmicort, är utvecklad i Sverige och innehåller kortison som dämpar inflammationer i luftvägarna.

Bakgrunden till studien är att astmapatienter varit underrepresenterade bland de allvarligt sjuka i covid-19, och astmamedicinerna har pekats ut som en möjlig orsak till det.

Det finns olika teorier om varför medicinen skulle kunna ha effekt på coronavirusinfektion.

– Det ena är att det skulle kunna vara en fördel att inflammationen i luftvägarna minskar, det andra är att de receptorer som virus  binder till på cellerna i luftvägarna kan tänkas minska av att man inhalerar kortison, säger Magnus Gisslén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet