– Det skedde ovanligt många självmord under nyårsdagen, säger Sebastian Hökby, en av forskarna bakom studien. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ny studie: Självmord dubbelt så vanligt på nyårsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Fler människor väljer att ta livet av sig på nyårsdagen, än årets övriga dagar. Det visar en ny svensk studie från Nationellt centrum för Suicidforskning och prevention.

– Det skedde ovanligt många självmord under nyårsdagen, säger Sebastian Hökby, en av forskarna bakom studien.

I studien analyserades data av självmordsstatistik från den 15 december till 15 januari, mellan 2006 och 2015. Genom detta kunde man konstatera att det genomsnittliga antalet självmord för alla datumen var 26 stycken.

– Det först fyndet som gjordes var att julafton inte hade någon avvikande självmordsfrekvens. Totalt inträffade 17 självmord på julafton under tio år, vilket är under genomsnittet, säger Sebastian Hökby som är en av forskarna bakom studien.

Självmord ökade på nyårsdagen

Man upptäckte även att det var nästan dubbelt så vanligt med självmord under nyårsdagen, jämfört med periodens övriga dagar.

– Det andra fyndet var att det inte inträffade signifikant färre självmord under nyårsafton heller, men det fanns en minskning som tycktes resultera i att det istället skedde ovanligt många självmord under nyårsdagen. Sammanlagt inträffade 51 självmord på nyårsdagen, vilket är ungefär dubbelt så mycket som genomsnittet, säger Sebastian Hökby.

Alkohol en riskfaktor

Alfred Skogberg, generalsekreterare på Suicide Zero, tror att alkohol i kombination med psykisk ohälsa är en bidragande orsak till att antalen självmord ökar på just nyårsdagen.

– Många dricker väldigt mycket alkohol kvällen innan och vaknar upp med ångest. Vi vet att alkohol är en stor riskfaktor och i kombination med att man kanske har dystra framtidsutsikter kan detta leda till att man mår väldigt dåligt, säger han.

Fler män än kvinnor

Studien visade även att det är mer än fem gånger vanligare att män tar livet av sig på nyårsdagen, än kvinnor. Män i åldersgrupperna 15-24 och 45-64 sticker speciellt ut.

– Det finns män som hellre tar sitt liv än att prata om känslor för att det upplevs skamfullt, komplicerat och svårt att sätta ord på psykisk ohälsa. Många visar istället upp ilska när de egentligen är ledsna, säger han.

Vad ska man göra om man misstänker att någon i ens närhet har självmordstankar?

– Man ska aldrig vara rädd för att fråga om någon vill ta sitt liv. Frågan kommer inte utlösa tankarna, utan tvärt om kan det vara första gången någon visar att den kan och vågar prata om de här frågorna, säger Alfred Skogberg.

Statistik om självmord

Under 2017 dog 1189 personer av självmord i Sverige. Av dessa var 841 män och 348 kvinnor. Ytterligare 355 fall registrerades där det fanns misstanke om självmord men avsikten inte kunnat styrkas.

Självmordsantalet 2017 var högst för män i åldersgruppen över 65 och för kvinnor i åldersgruppen 45–64 år.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.