För Annie Lööf fortsätter folkets förtroende att öka, men för Anna Kinberg Batra ser det sämre ut. Foto: SVT Grafik

Högst förtroende för Annie Lööf – fortsatt låga siffror för Anna Kinberg Batra

Uppdaterad
Publicerad

I Novus senaste undersökning om vilket förtroende svenskarna har för partiledarna syns det tydligt vem som är mest populär – Annie Lööf (C). Samtidigt ligger Anna Kinberg Batra (M) kvar på en låg nivå.

Centerpartiets Annie Lööf fortsätter att vara den partiledare som svenska folket har allra högst förtroende för. Det visar statistik från Novus senaste undersökning. Hela 40 procent har ett mycket eller ganska stort förtroende för Lööf.

LÄS MER: Förtroendet för Anna Kinberg Batra rasar

För Anna Kinberg Batra ser det däremot sämre ut. Hon ligger kvar på plats sex jämfört med Novus undersökning i maj 2017. Den enprocentiga uppgång som syns i moderatledarens fall är heller inte statistiskt säkerställd.

– Att det inte är statistiskt säkerställt betyder att vi inte utifrån undersökningen kan fastställa att det varit någon uppgång, utan hon kan lika gärna ligga kvar. Det bekräftar att Alliansens hanterande av IT-skandalen inom Transportstyrelsen inte gjort att förtroendet för Anna Kinberg Batra ökat, säger Torbjörn Sjöström, VD på Novus.

Resten ökar i förtroende

Att partiledaren för Alliansens största parti ligger kvar på en sådan låg nivå är ovanligt. Kinberg Batra ligger bara snäppet före Ebba Busch Thor (KD), som ökat markant från 12 till 19 procent.

LÄS MER: Novus-undersökning visar: SD-väljare ensamma om att vilja fälla regeringen

– Det bekräftar att förtroendet för henne inte gått upp på grund av Alliansens hanterande av krisen inom Transportstyrelsen. De andra partiledarna har däremot vunnit mer på hela agerandet från Alliansen, säger Torbjörn Sjöström.

Faktum är att förtroendet har ökat för alla partiledare utom Isabella Lövin (MP). Statsministern ligger på en andra plats med 37 procent, en ökning på 3 procent sedan i maj 2017.

Folket rätt nöjt

I den aktuella Novus-undersökningen har det varit fokus på ett specifikt myndighetsproblem. Enligt Sjöström kan undersökningens resultat visa på att partiledarna har gått in och skött sin roll.

– Undersökningen är gjord den senaste veckan, och en anledning till att vi kan se flera ökningar kan bero på att partiledarna agerat utifrån vad folket förväntat sig, säger Torbjörn Sjöström.

Undersökningen har enligt Sjöström haft ovanligt högt deltagarantal, hela 63 procent vilket inte är så vanligt under sommaren.

Regeringen stabil

Förtroendet för regeringen har visserligen sjunkit signifikant sedan i april, men står sig ändå stabilt sedan i maj 2017. Med andra ord har den senaste krisen inom svensk politik inte påverkat regeringens förtroende hos svenska folket. Andelen som svarade att de har ganska eller mycket högt förtroende är oförändrat sedan i maj.

LÄS MER: Varannan C-väljare tycker det var rätt att behålla Hultqvist

Det ser också bra ut för Peter Hultqvist (S). Försvarsministern har ökat markant i förtroende sedan en undersökning i december 2016. Nu har var tredje ganska eller mycket högt förtroende för ministern och haveriet med Transportstyrelsen verkar inte ha påverkat Hultqvist negativt.

  • Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SVT Nyheter. Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1.886 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år. Intervjuerna skedde mellan den 27 – 29 juli 2017 och deltagarfrekvensen var på 63 procent.
  • Frågan som ställdes var ”Vilket förtroende har du för följande partiledare?” 
  • I undersökningen har en sammanställning gjorts av förtroendet för samtliga riksdagspartier med referens till en föregående mätning som gjordes i maj 2017.
  • I rapporten redovisas även förtroendet för regeringen som helhet, samt förtroendet för ministrarna Peter Hultqvist, Annika Strandhäll, Morgan Johansson, Tomas Eneroth och Helené Fritzon.
  • Siffrorna som är statistiskt säkerställda gäller ökningen för partiledarna Annie Lööf, Jan Björklund, Jonas Sjöstedt, Ebba Busch Thor och för försvarsminister Peter Hultqvist.

De olika partiledarnas förtroende (ganska + mycket stort) i procent, referens mot maj 2017 i parentes:

1. Annie Lööf (C) – 40 procent (35)

2. Stefan Löfven (S) – 37 procent (34)

3. Jan Björklund (L) – 27 procent (21)

4. Jonas Sjöstedt (V) – 25 procent (21)

5. Jimmie Åkesson (SD) – 24 procent (21)

6. Anna Kinberg Batra (M) – 21 procent (20)

7. Ebba Busch Thor (KD) – 19 procent (12)

8. Gustav Fridolin (MP) – 13 procent (12)

9. Isabella Lövin (MP) – 10 procent (10)

Förtroende för regeringen som helhet totalt, jämfört med maj 2017 i parentes:

Mycket stort förtroende – 9 procent (6)

Ganska stort förtroende – 24 procent (26)

Varken stort eller litet förtroende – 21 procent (25)

Ganska litet förtroende – 19 procent (23)

Mycket litet förtroende – 24 procent (18)

Vet ej – 2 procent (2)

Stort förtroende 33 procent (32)

Litet förtroende – 44 procent (41)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer