Skolan är en av de värsta branscherna att jobba i – om man frågar lärarna själva. Enligt den årliga jobbhälsobarometern är de anställda i skolan på många sätt illa ute. Foto: TT

Ny undersökning: Skolan hårdaste arbetsplatsen

Publicerad

Skolan är en av de värsta branscherna att jobba i – om man frågar lärarna själva. Enligt den årliga jobbhälsobarometern är de anställda i skolan på många sätt illa ute. Det finns egentligen bara en ljuspunkt.

Lärarna har kanske aldrig varit populärare – i valrörelsen. Partier snubblar över varandra i att erbjuda högre lön, bättre villkor, mindre klasser.

Men som det ser ut just nu, och när lärarna själva beskriver sitt jobb är det en av de värsta branscherna att jobba i.

Mest motiverade

Enligt årets jobbhälsobarometer, som görs av Företagshälsans branschorganisation, sticker de anställda i skolan ut på många sätt. De hinner inte med sina arbetsuppgifter i tid och de känner i större utsträckning än andra ett psykiskt obehag över att gå till arbetet. Undersökningen ger, kort sagt, en bild av ett yrke som man helst bör undvika, om man vill behålla sin psykiska hälsa.

Det är också lärare som oftast säger att de inte har möjlighet att få stöd och hjälp vid hög arbetsbelastning – hälften av lärarna uppger detta.

Men anställda i skolan utmärker sig också på ett annat, ljusare sätt. De är den yrkesgrupp som är mest motiverade i sitt arbete.

Kompetens tas inte till vara

Om man ser till alla branscher sammantaget är det tydligaste att arbetsmotivationen, eller arbetsglädjen, faller. Den föll förra året och faller i år igen. Mindre än hälften anger att de känner sig motiverade i sitt arbete.

Det är också allt färre som anser att deras kompetens tas till vara på jobbet. Andelen motsvarar en miljon anställda i Sverige som anser att deras kompetens inte tas till vara. Det är en fördubbling på två år.

Jobbhälsobarometern

* Fyra av tio lärare svarar att de upplevt psykiskt obehag att gå till jobbet. Det är högre än någon annan bransch.

* Även ifråga om möjlighet att få stöd och hjälp vid hög arbetsbelastning ligger lärarna exceptionellt illa till. Mer än hälften av lärarna uppger att den möjligheten inte finns.

* lärarna är de som är högst motiverade för sitt arbete, enligt undersökningen. Endast en av tio lärare uppger sig inte vara motiverad, färre än i någon annan grupp.

* Sett till alla branscher har:

  – arbetsmotivationen har minskat varje år sedan 2009.

  – 20 % av de anställda uppfattningen att deras kompetens inte tas till vara på jobbet.

Om undersökningen:

Företagshälsovårdens branschorganisation gör varje år sedan 2007 den så kallade jobbhälsobarometern. Undersökningen ställer frågor om arbetsmiljö, hälsa, ohälsa och arbetsförhållanden till ett urval av svenskar i åldern 20–65 år som arbetar minst halvtid.

I år besvarade 9.054 personer enkäten av ett representativt urval på 13.000 personer. Det ger en svarsfrekvens på nära 70 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.