Foto: TT

Ny utredning föreslår 13-årsgräns för sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Svenska barn ska vara minst 13 år gamla för att få öppna ett konto i eget namn på sociala medier.

Det föreslår en ny utredning, rapporterar Sveriges Radio.

Redan i slutet av januari förra året bekräftade konsumentminister Per Bolund (MP) för SVT Nyheter att Sverige inom två år kommer att få en lagstadgad åldersgräns för sociala medier. Detta som en del av EU:s nya dataskyddsförordning, som kommer att ligga på 16 år.

”Svenska barn har väldigt hög medievana”

Den utredning som i dag lämnades över till regeringen föreslår att gränsen då svenska barn är mogna att agera själva på nätet är vid 13 år, rapporterar Sveriges Radio. Alltså ett par år tidigare än det kommande EU-direktivet.

– Barn i Sverige i dag har väldigt hög medievana och det finns det ingen anledning att begränsa. När man är 13 år bör man kunna få besluta om det här själv, säger den särskilda utredaren Inga-Lill Askersjö till radion.

LÄS MER: Detta gäller för sociala medier som Instagram och Snapchat

Tvingande EU-direktiv införs nästa år

I dag finns ingen åldersgräns för att kunna samtycka till behandling av personuppgifter, men det skyddsdirektiv som införs av EU i maj nästa år är tvingande och kommer att innebära att åldersgränsen sätts vid 16 års ålder. Samtidigt har medlemsländerna en möjlighet att själva sätta en lägre gräns på som lägst 13 år, vilket alltså är den gränsen som utredaren nu föreslår.

– När barn är tillräckligt mogna för att kunna ge uttryck för en åsikt eller ta till sig information, så ska de också få göra det, säger Inga-Lill Askersjö till Sveriges Radio.

Barn som är yngre måste ha målsmans godkännande för att använda sociala medier och andra nättjänster.

Redan existerande åldersgräns

Hur man ska avgöra åldern på den som öppnar ett konto har utredningen inte tittat på, enligt radion. Det blir i stället upp till de enskilda företagen.

LÄS MER: Sociala medier bakom försämrad sömn hos unga

Sedan tidigare är det 13-årsgräns för att öppna egna konton på sociala medier som Facebook, Snapchat, Instagram och chattappen KiK, en åldersgräns som hittills reglerats i användaravtalet mellan företaget och kontoinnehavaren. På Facebook är det också lätt att anmäla ett konto som tillhör någon som är under 13 år genom att fylla i ett särskilt formulär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.