Externa aktörer står för en större del av tjänsterna som riktar sig till de arbetslösa, än vad Arbetsförmedlingen själv gör. Foto: TT

Ny utredning sågar AF – men privata bolag lyckas inte bättre

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen har misslyckats med flera av sina viktigaste uppdrag. Det slår den statliga arbetsmarknadsutredningen fast. Samtidigt är privata bolag inte bättre på att fixa jobb.

Både Alliansen och SD lovade i valrörelsen att lägga ned Arbetsförmedlingen, och har lett till en tuff debatt med krav om att skrota Arbetsförmedlingen i dess nuvarande form. I stället ska de arbetslösa få hjälp från andra aktörer, som enligt kritikerna gör jobbet bättre.

Men enligt en rapport från den pågående arbetsmarknadsutredningen så är privata bolag inte generellt bättre än statliga arbetsförmedlingar på att hjälpa arbetslösa till jobb. En genomgång av många års internationell forskning visar att skillnaderna är ”små eller obefintliga”.

Utredningen, som SVT tagit del av, har också för första gången räknat ut hur stor del av Arbetsförmedlingens insatser för de arbetslösa som redan i dag är ”privatiserade”, alltså genomförs på uppdrag av bland andra jobbcoachföretag och studieförbund.

Svar: nästan 60 procent.

Flera misslyckanden

Men Arbetsförmedlingen klarar sig inte undan kritik. På flera punkter slår utredningen fast att myndigheten misslyckats. Bland annat med:

  • En försämrad matchning.
  • Svaga effekter från olika satsningar.
  • Brister i rättssäkerhet och regelefterlevnad.

Nu höjs röster för en mer balanserad debatt om Arbetsförmedlingen.

”Kanske där vi ska ligga”

Eva Uddén Sonnergård var moderat statssekreterare i Fredrik Reinfeldts alliansregering, och har beskrivits som arkitekten bakom Alliansens arbetsmarknadspolitik. Hon menar att Arbetsförmedlingen står sig bra vid internationella jämförelser, och att andelen privata inslag inte nödvändigtvis måste öka.

– Om en majoritet av tjänsterna tillhandahålls av privata aktörer så har vi kommit väldigt långt på tio år. Och det är kanske där nånstans vi ska ligga.

Eva Uddén Sonnergård argumenterar för en långsam reformering.

– Man ska nu inte slå över helt till privat regi, utan i stället dela upp Arbetsförmedlingen i mindre delar, så att det är möjligt att styra och klara av de uppdrag man har.

Fakta: Arbetsmarknadsutredningen

Utredningen tillsattes sommaren 2016 för att se över den statliga arbetsmarknadspolitiken och Arbetsförmedlingens roll.

Efter initiativ från oppositionen fick man ett år senare ett tilläggsdirektiv, där man bland annat ska se över hur de delar av Arbetsförmedlingen som inte innebär myndighetsutövning, ska kunna läggas ut på andra aktörer.

Utredningen ska redovisa sina slutsatser senast den 31 januari 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.