Ny våg av bedrägerier med falska id-kort

Uppdaterad
Publicerad

Id-stölderna fortsätter att öka och polisen har nu problem med förfalskade id-kort som köps på nätet. De används sedan för att köpa ut dyra elektronikvaror.

Förra året drabbades 65.000 svenskar som sammanlagt blev av med 2,7 miljarder kronor. Trenden är lika deprimerande det här året med anmälningar som fortsätter att öka.

Polisen har nu stora problem med att bedragare som beställer förfalskade legitimationer från internet och sedan gör kreditköp i butiker.

Köper elektronikprylar

– Det är företrädesvis elektronikbutiker som de handlar på. Man köper en dator och begär att få dela upp betalningen. Det innebär att bedragaren går hem med datorn medan den som äger identiteten får räkningen, säger Jan Olsson, på citypolisens bedrägerisamordning i Stockholm, till SVT Nyheter.

Polisen har övervakningskamerabilder på en misstänkt man, som köpt varor för upp emot 100.000 kronor i flera butiker i Stockholmsområdet. Tyvärr är han inte ensam och det finns flera misstänkta som handlar på liknande sätt, inte bara i Stockholm, utan i hela Sverige.

”Ändra reglerna”

– När man ser de här mängderna som de handlar om, så är det inte egenkonsumtion, utan man säljer sakerna vidare på de annonssajter som finns. Man skriver till exempel i annonsen att det är ett felköp, eller att man fått en ny dator via jobbet och de kan ju till och med visa upp ett kvitto, så det är mycket svårt för en konsument att inse att det är stöldgods, , säger Jan Olsson till SVT Nyheter.

Polisen ser nu att den här typen av bedrägerier ökar, eftersom att det nu går att köpa näst intill perfekta legitimationer på internet. Man väljer själv vilken utgivare det ska stå på kortet, till exempel Handelsbanken, Nordea eller Skatteverket.

– Problemet är att det är så lätt att få tag på personuppgifter i Sverige. Om jag fick bestämma så skulle man ändra reglerna för att få ut identitetsuppgifter om en annan person, det skulle begränsas, säger Jan Olsson, till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer