Felen kan både bero på medvetet fusk och på andra orsaker. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nya beräkningar: Miljarder i felaktiga utbetalningar inom välfärdssystem

Uppdaterad
Publicerad

Felaktiga utbetalningar inom välfärdssystemen uppgår varje år till stora belopp. I vissa system når omfattningen över miljardstrecket men skillnaderna är stora. Det visar nya rapporter som SVT Nyheter tagit del av.

Nio ersättningssystem har undersökts på uppdrag av Delegationen för korrekta utbetalningar. Det handlar om många miljoner men nivåerna varierar rejält.

Några exempel från rapporterna som SVT Nyheter tagit del av:

  • De felaktiga utbetalningarna av tillfällig föräldrapenning bedöms av Försäkringskassan uppgå till drygt en miljard kronor om året. Det skulle i så fall motsvara ungefär 15 procent av det totala antalet ersättningsdagar.
     
  • Felaktiga ersättningar till arbetslösa bedöms uppgå till hundratals miljoner, men med stora osäkerheter. Enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen kan det handla om mellan 261 och 553 miljoner. Då utgår IAF från från att arbetslösa ändrar sitt beteende efter att Arbetsförmedlingen straffat dem med en sanktion. I ett alternativt scenario, där man inte utgår från den effekten, hamnar summorna betydligt högre: upp till 1,7 miljarder. I procent motsvarar det ett spann mellan 2,2 till 14,4 procent.
     
  • Ett brett spann finns också hos CSN som undersökt felbetalningar av studiemedel för studier utomlands: mellan 27 och 136 miljoner, eller mellan 1 och 5 procent av de totala utbetalningarna.
     
  • Migrationsverket har undersökt de felaktiga utbetalningarna av dagersättning till asylsökande, och kommit fram till att de motsvarar cirka 77 miljoner om året, eller 5 procent av den totala summan.

Sannolikt i underkant

I flera fall anger rapportförfattarna att det finns osäkerheter kring bedömningarna, men också att uppskattningarna sannolikt är i underkant.

Felen kan både bero på medvetet fusk och på andra orsaker.

Inom kort väntas Delegationen för korrekta utbetalningar presentera sin sammanställning av resultaten.

Detta är Delegationen för korrekta utbetalningar

Visa

Delegationen för korrekta utbetalningar inrättades 2016 av regeringen, med uppgift att ”motverka överutnyttjande av och felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen och andra näraliggande skattfinansierade eller skattesubventionerade system”.

Delegationen leds av Stockholms landshövding Sven-Erik Österberg.

Källa: korrektautbetalningar.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer