Hos ett företag i Stockholm finns tusen färdiga visir. Foto: SVT

Nya beskedet: Inga böter för 3D-printade skyddsvisir i vården

Uppdaterad
Publicerad

På en rad håll i landet tillverkar frivilliga, företag och universitet just nu skyddsutrustning till sjukvården och äldreomsorgen. Men utrustningen saknar godkännande vilket gjort att en stor tillverkare inte vågat börja skicka ut maskerna. Men nu lovar Arbetsmiljöverket att det inte kommer att bli några böter för den som använder icke godkänd utrustning.

I går uppgav Arbetsmiljöverket att exempelvis 3D-printade skyddsvisir inte har rätt CE-märkning för att kunna användas inom sjukvården. De kan inte heller omfattas av det generella undantag som EU-kommissionen beslutade om i förra veckan, eftersom de inte granskats eller köpts in av en svensk myndighet med rätt befogenhet.

En sådan myndighet skulle enligt Arbetsmiljöverket kunna vara Socialstyrelsen, men när SVT ställer frågor till Socialstyrelsen så bollar de tillbaka till Arbetsmiljöverket. Och nu kommer alltså nya besked om maskerna – som just nu produceras i stora mängder på bland annat universiteten i Umeå och Lund, samt av företag som 3DVerkstan i Stockholm.

Coronapandemin

Myndigheten uppger på sin hemsida att ”arbetsgivare som använder skyddsutrustning som inte är CE-märkt riskerar inte att få sanktionsavgifter”.

”Välkomnar initiativ”

Kravet kvarstår att arbetsgivaren ska säkerställa att utrustningen är säker, men några böter blir det alltså inte.

– Arbetsmiljöverket välkomnar initiativ för att möta bristen på personlig skyddsutrustning men det får inte ske på vårdpersonalens bekostnad. Den skyddsutrustning som används inom hälso- och sjukvården ska vara säker och ge ett ändamålsenligt skydd. Speciellt under rådande omständigheter vill vi måna om vårdpersonalens hälsa och säkerhet, säger Anna Varg, chefsjurist på Arbetsmiljöverket.

Myndigheten snabbutreder också möjligheten att godkänna utrustning tillfälligt.

I Skåne menar samtidigt regionen att man kan ta emot visiren genom att ta över det så kallade producentansvaret, vilket journalisten Emanuel Karlsten rapporterar om på sin blogg.

Uppdatering: Inspektionen för vård och omsorg, IVO, meddelar att man kommer att ta hänsyn till läget i sina kommande tillsynsärenden.

”IVO har inte formell behörighet att bevilja dispens från gällande krav på egentillverkade medicintekniska produkter. Däremot har myndigheten förståelse för den prövning hälso- och sjukvården nu genomgår och att extraordinära åtgärder behöver vidtas för att trygga tillgången på personlig skyddsutrustning” skriver myndigheten på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet