Nya förslaget: Hunddagis i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Rättegångs-tv, kungliga medaljer och hund-dagis i riksdagen, det är några av de mer ovanliga inslagen i den flod av motioner som riksdagsledamöterna lämnat in i höst. Och läget i riksdagen gör att fler förslag än annars faktiskt kan röstas igenom.

I går gick den allmänna motionstiden ut i riksdagen. Det är den tid som ledamöterna kan lämna in egna förslag för omröstning, och kanske märks det att många ledamöter är nya. Den slutgiltiga räkningen är inte klar, men det har kommit in cirka 2.980 motioner. Det är betydligt färre än förra året då det lämnades in 3.457 stycken.

Däremot kan fler förlag faktiskt röstas igenom. Förra mandatperioden blev det ja till 1,6 procent av motionerna, och bara 0,1 procent under mandatperioden innan. Men nu är oppositionen ovanligt stor – och kan fler förslag gå igenom.

– Mycket talar för att med det parlamentariska läge vi har nu så kommer fler motioner att gå igenom. Om allianspartierna bestämmer sig för att lägga gemensamma motioner så kommer de att ha ganska goda chanser att få igenom en del av dem om Sverigedemokraterna stödjer dem, säger Tommy Möller som är professor i statsvetenskap.

Alliansen har lagt en rad gemensamma motioner, och är optimistiska inför att få mer att säga till om än oppositionen brukar.

– Vi kommer att få se en hel del nederlag för den nya regeringen under de kommande åren i riksdagen. Både genom de motioner som allianspartierna lägger men också genom de yttranden vi gör i utskotten, säger Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.

Också i Sverigedemokraterna förefaller man andas morgonluft.

– Vi ser att det finns en hel del samsyn med Alliansen i en hel del av motionerna, till exempel att vi vill behålla vårdvalet, som vi kommer att få igenom. Jag tror att vi har stora möjligheter att få igenom en stor del av våra förslag tillsammans med Alliansen, säger Sverigedemokraternas tillförordnade gruppledare Per Ramhorn.

Rulltrappsfri dag

För de nyblivna regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet handlar det kanske snarare om att använda riksdagen och oppositionens förslag för att kunna förhandla fram stöd för regeringen.

Har ni lämnat färre motioner än ni brukar?

– Ja det har vi gjort. Vi har ju tagit regeringsmakten och då är det rimligt att vi också hittar andra vägar att påverka än genom att bara lägga motioner i riksdagen, säger Tomas Eneroth, gruppledare för Socialdemokraterna.

Men kan man strunta helt i riksdagen?

– Det kan vi inte göra, tvärtom kommer arbetet i riksdagen i någon mening att bli viktigare. Det för att lotsa igenom regeringens förslag, men också för att förhandla och se om vi kan hitta bredare lösningar på en hel del andra politikområden. Så riksdagen kommer att bli jätteviktig de här åren.

Den stora majoriteten motioner är partipolitik, med väntat innehåll. Men som alla år finns det också en rad motioner som antagligen kan locka fram höjda ögonbryn.

Till exempel försök med tv-sända rättegångar (M), en ny båtflagga (M), minisystembolag i glesbygden (M) och en rulltrappsfri dag i riksdagen (M). Eller varför inte kungliga medaljer (SD), hunddagis för riksdagsledamöterna och ett förbud av delfinarier.

Sommartid året runt

Det finns förslag om pant på mobiltelefoner (MP), maxtaxa för taxiresor (V), ett förbud för vilda djur på cirkus (FP) och att man ska döpa om Landvetter flygplats till Torgny Segerstedt och Arlanda till Raoul Wallenbergs flygplats (FP, KD).

Bland motionerna finns också nationellt stöd till ett vinter-OS 2026 (C), sommartid året runt (C), frivillig extraskatt för kändisar (KD), bevarande av nyckelharpan (S) och förbud mot raketförsäljning (S). Socialdemokraterna har också motionerat om att avskaffa Fas3 – trots att det också regeringen vill det.

Tre partier (M, C, KD) har också motionerat om att det ska bli färre ledamöter i riksdagen, en av dem är Kristdemokraternas Aron Modig som vill ha 199 personer i plenisalen.

– Det är ett demokratiskt problem att för få medborgare vet vilka som representerar dem i riksdagen, säger Aron Modig.

Kommer du själv in i så fall då?

– Det är en fråga som får avgöras av nästa val förstås.

”Konkreta frågor”

En av de flitigaste är försvarsberedningens tidigare ordförande Cecilia Widegren (M), hon har lämnat in ett 40-tal motioner. Bland annat om rutavdrag för hundpassning, höjd hastighet för A-traktorer, gröna vägskyltar för landsbygdsföretagare, avlivning av hästar i hagen, ett återinförande av regionnamnet Skaraborg och kortare handläggning för vapenlicens.

– Jag representerar skaraborgarna och det här är konkreta frågor som folk har hört av sig om, säger hon.

Cecilia Widegren säger dock att de flesta av motionerna rör andra ämnen.

– En alliansmotion är ju nästan som en proposition en mandatperiod so, denna, och enskilda motioner kommer att få bifall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.