Nya ministern fick hyresrätt genom kontakter

Publicerad

På tisdagen blev Ulf Kristersson utsedd till ny socialförsäkringsminister. Men det tidigare borgarrådet i Stockholm har utnyttjat sin position och sina kontakter för att lösa sin egen bostadssituation.

Ulf Kristersson (M) har som socialborgarråd de senaste åren profilerat sig som en ihärdig motståndare av hemlöshet i i Stockholm.

-Det är en svår situation. Det vet alla, att det är en väldigt tuff situation på Stockholms bostadsmarknad. Det är en väldigt liten rörlighet, säger Ulf Kristersson till Rapport.

Men Ulf har själv inte haft några bostadsproblem. Han har under flera år haft två hyresrätter i Stockholm. Förutom villan familjen äger i Strängnäs.

För drygt två år sedan avslöjades att Ulf Kristersson skaffat en våning på Södermalm via kontakter i en ideell förening, vars lägenheter först och främst skulle gå till utsatta kvinnor. Lägenhetsaffären kritiserades också eftersom Stockholms stad köper tjänster av föreningen.

God vän med vd:n
Kristersson lämnade fyrarrummaren tidigare i år och flyttade in i familjens andra, mindre lägenhet på på Kungsholmen i Stockholm där han bott under valrörelsen. Också den lägenheten fick han via kontakter genom fastighetsbolaget Einar Mattsson. Vd:n i detta fastighetsbolag är god vän med familjen Kristersson.

-Jo, vi känner varandra, det är ingen tvekan om det. Min hustru, de är gamla barndomsvänner. Det är hennes lägenhet och den har hon haft i ganska många år nu, för att vi har bott på olika ställen både i Sverige och utomlands, säger Ulf Kristersson.

”Inte inblandad”
Vänskapsbanden gör även denna affär känslig, eftersom Stockholms stad bland annat under 2008 sålt flera fastigheter med 1200 hyreslägenheter till just fastighetsbolaget Einar Mattsson. En affär för cirka 600 miljoner kronor.

-Nej, jag har inte varit inblandad i någonting sådant överhuvudtaget. Jag har varit socialborgarråd i Stockholm, det har ingenting med Stockholms fastighetsbestånd i övrigt att göra, säger Ulf Kristersson.

-Med de resurserna han har, om man tänker lönemässigt, och sen moderattänkandet, då borde han ju köpa en lägenhet. De har ju sålt ut alla lägenheter dessutom. Det finns ju inte ord för hur man behandlar människor i den här staden, säger Rolf Nilsson, ordförande i föreningen Stockholms hemlösa, till Rapport.

Rapport

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.