Fram till 2030 ska växthusgashutsläppen inom transportsektorn minska med 70 procent i Sverige, skriver regeringen i ett pressmeddelandele. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu ska det nationella biljettsystemet utredas – men prislappen kan variera

Uppdaterad
Publicerad

I januari i år presenterade regeringen ett förslag om ett nationellt biljettsystem för kollektivtrafiken. Nu har en särskild utredare fått i uppdrag att se över hur systemet kan bli till verklighet. Tanken är att det ska bli enklare att välja buss, tåg eller färja – oavsett var du bor. Däremot blir det ingen gemensam prissättning.

År 2022 är planen att resenärer ska kunna åka buss i Skellefteå, spårvagn i Norrköping och pendeltåg i Stockholm – med ett och samma kort. I januari presenterade regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, förslaget om ett nationellt biljettsystem för kollektivtrafiken. Förslaget togs fram enligt januariavtalet.

Nu har regeringen tillsatt en utredning för biljettsystemet, vilket presenterades under fredagen.

– Den som vill resa kollektivt i hela Sverige behöver i dag anpassa sig efter många olika biljettsystem. Det kan göra det svårt att hitta rätt information eller att köpa en resa. Ett nationellt biljettsystem skulle göra det enklare för alla att göra klimatsmarta val i vardagen, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande från regeringen.

Inga gemensamma priser

Under en pressträff fick Lövin, tillsammans med infrastrukturministern Tomas Eneroth, bland annat frågan om det nya systemet skulle innebära samma prisnivå på kollektivtrafiken – oavsett var i landet du bor. Nej, är svaret från infrastrukturministern.

– Pris och subventioneringsgrad avgörs i de olika regionerna, vilket innebär att det finns en svårighet i att förändra taxorna på ett sätt som gör att vi får gemensamma priser, säger Tomas Eneroth.

Han menar dock att det nya systemet skulle innebära att man som resenär kan boka resan i samma system, och därmed förutsäga priset för hela resan på en gång.

Väntas införas år 2022

Gerhard Wennerström, vd för Samtrafiken, har utsetts som särskild utredare. Han ska redovisa uppdraget till Regeringskansliet senast den 30 april 2020. Det nya systemet väntas införas år 2022, enligt det tidigare förslaget.

Redan i dag finns överenskommelser mellan vissa regioner vad gäller kollektivtrafik, som exempelvis Movingo och Norrlandsresan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.