Foto: TT

Nya planer för tågen läggs fram

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenteras en stor utredning om järnvägstrafiken, som bland annat handlar om järnvägens organisation, underhåll och framtida utveckling.

Utredningen tillsattes 2013 under Alliansregeringen efter krav från den dåvarande oppositionen. Nuvarande S-MP-regeringen tillförde direktivet att Trafikverket ska ta det samlade ansvaret för järnvägsunderhållet.

Delbetänkande i våras

I ett delbetänkande som lades fram i våras slog utredaren Gunnar Alexandersson fast att underhållet inte kan förstatligas. Trafikverket saknar den nödvändiga kunskapen, ansåg han.

Valet av utredare har dock fått kritik från både fack och socialdemokrater, som kallat honom avregleringsivrare och ex-lobbyist. Ekonomen Alexandersson har tidigare bland annat varit vice vd i branschföreningen Tågoperatörerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.